Sănătate

Procesul Red Bull. Din dosar: "Bautura aceasta contine nivele exorbitante de cofeina, taurina si alte produse chimice periculoase"

Avocatii americani afirma ca Red Bull poate fi gasita vinovata in procesul intentat de familia unui barbat in varsta de 33 de ani, mort pe terenul de bachet la putin timp dupa ce consumase o bautura a acestei companii. Actiunea legala a inceput In octombrie 2013, se cer daune de 85 de milioane de dolari, iar miza este ca bauturile "energizante" sa fie recunoscute ca periculoase pentru sanatate si sa fie etichetate ca atare. Au aparut si primele informatii din dosar.

Moartea lui Cory Terry dupa ce a consumat o "doza" de red Bull pe terenul de baschet a produs un efect puternic in intreaga lume. Din ceea ce se stie, barbatul era sanatos. Facea sport si nu suferea de vreo boala. A facut stop cardiac jucand baschet, dupa ce bause un Red Bull, in 2011. Bunica sa a declarat ca Terry era sanatos, dar bea regulat Red Bull. Procesul a inceput in octombrie 2013, atragand atentia tuturor.

[news-102082]

Familia Terry este reprezentata in SUA de avocatul Ilya Novofastovsky in procesul contra celor de la Red Bull.

Cauza mortii lui Terry a fost avansata in presa americana ca fiind o boala a muschiului inimii, numita cardiomiopatia dilatativa idiopatica. Conform Clinicii Mayo, aceasta apare cand inima nu pompeaza suficient sange in ventriculul stang. Boala poate fi cauzata de malformatii suferite la nastere, consum crescut de alcool si medicamente, factori genetici, infectii, medicamente contra cancerului si expunerea la metale sau componente toxice.

Specialistii spun ca la autopise nu s-a putut stabili exact cauza mortii lui Terry, pentru ca atunci cand nu se poate pune un diagnostic de moarte subita se avanseaza "cardiomiopatia dilatativa idiopatica", iar cazul este inchis.

Chiar si in cazul in care Terry ar fi suferit de o boala, unii avocati sunt de parere ca acest caz poate fi castigat de familie, pentru ca un avertisment pe cutia de Red Bull l-ar fi putut opri pe barbat sa bea sau macar l-ar fi avertizat ca risca avand o boala de inima. Or, cutia de Red Bull nu afiseaza nici un avertisment.

Terry nu ar fi baut niciodata red Bull daca stia ca ii poate cauza un infarct. "Bautura aceasta contine nivele exorbitante  de cofeina, taurina si alte produse chimice periculoase", a scris avocata Novofastovsky in cadrul procesului.

Paul Rheingold, avocat din 1958, este de parere ca procesul se poate castiga chiar daca Red Bull nu  a fost singura cauza a mortii. "Daca Red Bull a contribuit la deces, compania va pierde", spune Rheingold. El da ca exemplu cazul din instanta al unei firme care comercializa suplimente alimentare care contineau planta efedra. S-a demonstrat in cadrul procesului ca efedra si cofeina ridicau presiunea arteriala si pulsul. Toate cazurile aflate pe rol legate de aceste produse au fost clasate, partile intelegandu-se de comun acord.

La fel, in cazul Red Bull, daca se arata ca taurina si coferina si alte substante chimice despre care nu se stie aflate in compozitia bauturii au efecte asupra inimii, Red Bull este buna de plata. Insa, miza este mai pare: lumea sa fie precauta atunci cand consuma "energizante", sa stie ca se expune unui risc cardiac.

Cazul contra lui Red Bull are 21 de pagini si contine date despre moartea lui Terry. Conform plangerii, pe 8 noiembrie 2011, un cetatean din New York, tata al unui baiat de 13 ani, a baut un Red Bull in timp ce juca baschet in curtea scolii Stephen Decatur din orasul Brooklyn. Terry s-a simtit rau imediat si a intrat in stop cardiac. A primit sprijin medical la fata locului si a fost dus la Spitalul Woodhull din Brooklyn, unde a fost constatat decesul.

Red Bull a refuzat sa comenteze cazul pornit in instanta in octombrie 2013. Unul dintre purtatorii de cuvant ai companiei u declarat ca "bautura este disponibila in 165 de tari pentru ca autoritatile medicale au ajuns la concluzia ca este sigura pentru consum".

In cadrul procesului se citeaza si alte morti legate de Red Bull, in Canada si Europa. Se citeaza literatura de specialitate in care se arata ca bauturile care contin cofeina conduc la probleme de sanatate, dupa consum. De exemplu, in anul 2000, Ross Rooney - student de la Universitatea din Limerick - a murit pe terenul de baschet dupa ce a baut un Red Bull, iar un tribunal din orasul irlandez Dublin a luat in considerare moartea pe pista Red Bull. Si cate cazuri necunoscute ar mai putea fi?

Rapoarte oficiale ale autoritatilor din SUA au inclus 21 de potentiale efecte ca urmare a consumului de Red Bull, din 2004 si pana in 2012. Printre ele se numara anxietatea, orbirea, dureri in piept, oboseala si vomitatul. Nici unul dintre cele 21 de efecte adverse nu include moartea, desi se spune ca pot duce la "amenintarea vietii".

Una dintre problemele ridicate in SUA este ca Red Bull este inclus pe lista alimentelor conventionale, si nu pe cea a suplimentelor alimentare. Distinctia este importanta, pentru ca firmele care produc suplimente alimentare trebuie sa redacteze niste rapoarte serioase legate de efectele secundare. Insa, pentru alimentele conventionale (asa cum este cazul Red Bull si al bauturilor energizante) nu este nevoie de astfel de documente. Efectele adverse ale Red Bull nu au fost prezentate nici un momenet de companie, ci de consumatori si centrele de sanatate care se confrunta cu mai  multe cazuri an de an.

Intre timp, compania are pe plan mondial cifre de vanzari uluitoare. A vandut in 2012 5,2 miliarde de "doze", crescand cu 52% in Africa de Sud, 51% in Japonia, 38% in Arabia Saudita, 21% in Franta, 17% un SUA si 14% in Germania.

Cazul Red Bull va dura ani de zile pana va ajunge in fata unui juriu in SUA, pentru ca urmeaza o batalie lunga in care se vor aduna probe, se vor cauta pareri avizate si se vor face expertize. Va fi o lupta lunga, insa, cine stie, poate la capatul ei se va obtine macar publicarea pe cutie, la fel ca si la pachetele de tigari, avertismentul corect ca aceste genuri de bauturi "energizante" sunt periculoase pentru sanatate. Si, in plus, sa se opreasca la fel ca si la tigari, campaniile extrem de agresive, care ii tintesc si ii imbolnavesc pe cei tineri.

Un proces similar este intentat si impotriva celor de la Monster, acuzata ca a dus la moartea unei fete de 14 ani. Compania da vina pe afectiunile tineri, dar procesul se afla inca in desfasurare si s-ar putea incheia cu o mediere pentru a musamaliza scandalul.

[news-102096]



Procesul Red Bull. Din dosar: "Bautura aceasta contine nivele exorbitante de cofeina, taurina si alte produse chimice periculoase"