Sănătate

Olaroiu in pericol de moarte: Virusul Camilei loveste Emiratele

Orientul Mijlociu este in alerta. Finalul de an 2013 si inceputul lui 2014 aduc ecouri ale unui nou virus, numit MERS-COV, care se pare se ia de la camile la oameni. In Europa au inceput sa apara primele ecouri, chiar daca in Romania noi suntem primii care scriem despre el.

Primul caz de MERS-COV a aparut in septembrie 2013. S-a observat ca virusul a fost contactat de persoane care au stat in preajma camilelor, dar apoi se pare ca s-a transmis si de la om la om.

Un pacient din Emiratele Arabe Unite este ultima victima. El a murit intr-un spital din Munchen, in Gemania, la trei zile dupa internare. Partea buna este ca nici una dintre cele 83 de persoane care au stat in contact cu el, medici sau familie, nu au fost testati pozitiv cu MERS. Insa, nu este clar daca masurile de siguranta din spital - cum ar fi folosirea mastilor - este motivul neinfectarii sau faptul ca acesta nu are o transmitere de la om la om.

Numele "MERS" vine de la "Middle East respiratory syndrome" - Sindromul respirator din Orientul Mijlociu. El face parte din SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), o familie de virusi care in 2003 a creat o isterie mondiala desi a omorat doar 1.000 de oameni.

Pana acum au fost 178 de cazuri de gripe cauzate de acest coronavirus, majoritatea in tarile arabe, iar 75 au fost fatale. Deja in Germania se scrie despre acest virus, existand si o victima. Procentul de aproximativ 50% cazuri fatale se mentine.

Nu este clar pe moment daca virusul vine direct de la camile sau daca acest animal este doar un transmitator catre om de la lilieci. La ora actuala cercetatorii incearca sa vada de cand acest virus se afla in sistemul imuntar al camilelor. S-au detectat anticorpi specifici MERS-COV la camile in probele prelevate in 2003, insa nu este clar daca la acel moment virusul  s-a transmis la oameni sau daca abia de curand a facut aceasta mutatie.

Virusul este monitorizat si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de la finalul lui 2013.

Virusul Camilei are o incubatie de 15 zile si continua cu febra, dificultati de respiratie, infectii pulmonare severe, insuficienta renala sau insuficienta multipla de organe.



Olaroiu in pericol de moarte: Virusul Camilei loveste Emiratele