Sănătate

Numarul de oameni sositi la Urgenta din cauza bauturilor energizante s-a dublat

Vizitile la sectiile de Urgenta ale spitalelor din cauza bauturilor energizante s-au dublat in ultimii cinci ani. Statistica a fost facuta in SUA si este una oficiala. Cifrele incep sa fie din nou in actualitate, dupa ce un un barbat a murit pe terenul de baschet la scurt timp de la consumarea unui Red Bull, ceea ce a dus la inceputul primului proces impotriva acestei companii.

Aproximativ 10.000 de pacienti au venit la Urgente, in SUA, in 2007 din cauza bauturilor energizante, iar in 2011 cifra lor ajunsese la mai mult de 20.000, afirma studiul citat de ABC News. De atunci nu s-au mai facut publice cifre, industria acestor produse fiind in continua crestere.

Pacientii au suferit probleme la inima imediat dupa ce au baut o bautura energizanta simpla sau combitana cu alcool sau medicamente. Mai mult de jumatate dintre oameni au afirmat ca au consumat o bautura energizanta simpla, iar 48% ca au baut-o alaturi de alcool sau medicamente precum Adderall sau Ritalin.

Doctorii spun ca simptomele celor sositi la Urgenta reclamand ca au baut sucuri energizante au fost batai neregulate ale inimii, anxietate si infarct.

"Multa lume nu realizeaza forta pe care o au aceste bauturi. Am avut pe cineva care a venit dupa ce bause trei doze de energizant intr-o ora, ceea ce echivaleaza cu 15 cani de cafea", a decalarat Howard Mell, doctor la Urgenta al unui spital din Cleveland, care este si purtator de cuvand al Colegiului American de Doctori de Urgenta. "Practic acel om si-a facut singur un test de rezistenta si din fericire l-a trecut. Dar daca avea o inima slaba sau daca avea vreo boala de inima pe care nu o stia, ar fi putut sa pateasca lucruri rele".

Companiile de bauturi energizante reprezinta cel mai rapid sector de crestere in industria bauturilor racoritoare. Acestea au gasit un public entuziast printre tinerii adulti si adolescenti, Nu este nici o surpriza ca majoritatea celor veniti la Urgenta provin din randul tinerilor. Analistii care au realizat raportul in SUA afirma ca aceste produse sunt special tintite pentru a atrage tinerii.

Ultimele informatii din domeniu sugereaza ca bauturile energizante trebuie sa fie privite mult mai atent decat pana acum. Un alt raport guvernamental din SUA afirma ca recent, pana la inceputul lui 2013, au fost legate 13 morti de bauturilor energizante.

Companiile care le produc beneficiaza de lacune din lege si nu specifica pe etichete cantitatea de cofeina pe care bauturile de acest gen o contin. Se fac presiuni la nivelul autoritatilor ca bauturile energizante sa aiba o eticheta cu ingredientele din compozitie, lucru care acum nu se intampla.



Numarul de oameni sositi la Urgenta din cauza bauturilor energizante s-a dublat