Sănătate

Mai tineti minte "virusul camilei"? A inceput

Acum un an si jumatate am fost primii din Romania care am scris un articol despre "virusul camiliei", o gripa cu un grad mare de mortalitate, inceputa in zona araba. Denumita la acea vreme MERS-COV, acum se cunoaste sub numele scurt de MERS si a inceput sa iasa in lume. 

Prezentasem in ianurie 2014 primele date despre MERS (Middle East respiratory syndrome), luate de pe site-ul BBC si din documentele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). 

Rata mare de mortalitate (30-35%), modul incert de transmitere, dar si mecanismul virusului inca neinteles pentru oamenii de stiinta ne-a atrat la acel moment atentia. L-am considerat mai mult decat o sperietoare, asa cum au fost SARS (sindroumul respirator acut) sau gripa aviara. 

MERS este un virus similar cu SARS, un virus de raceala obisnuita. In 2003, SARS a omorat 773 de pesoane dintre cele peste 8.000 infectate si a fost aparent un balon de sapun. Insa, spre deosebire de SARS, MERS nu pare sa se raspandeasca atat de usor printre oameni. Insa, cand o face, pare sa fie mai mortal decat SARS, omorand o treime dintre oamenii infectati. SARS avea un procent de mortalitate de aproximativ 10%. 

Pe moment, MERS a iesit pentru prima oara din zona araba si a lovit Coreea de Sud, Hong Kong si China, desi este doar la inceput. Cazurile confirmate in aceste tari sunt de 108, iar un numar de aproape 30.000 de oameni se afla in carantina. Noua oameni au murit, persoane in varsta cu alte boli asociate, cu exceptia unui adolescent de 16 ani. 

Asiaticii sunt oricum isterici in ceea ce priveste sanatatea, asa ca in Coreea de Sud multi parinti isi tin deja copiii acasa, iar la scoala sau pe strazi multa lume poarta masti medicale. 

Conform OMS, peste 1.000 de cazuri de MERS s-au inregistrat in 25 de tari. In SUA s-au imbolnavit doi oameni, ambii fosti lucratori in zona araba. 

Ramane de vazut ce va fi. Oricum, este clar ca si noi in Romania, dar si peste tot in lume, nu mai racim doar primavara si toamna, ci pe tot timpul anului suntem afectati de tot felul de virusi. Se spune ca omul modern este intr-o stare de sanatate buna (neafectat de virusi sau alte afectiuni temporare)  doar 60 de zile dintr-un an.



Mai tineti minte "virusul camilei"? A inceput