Sănătate

Grasimile trans (uleiul partial hidrogenat) interzise in SUA

Adio, margarina: grasimile artificiale trans incep sa devina istorie. SUA au luat primele masuri in interzicerea grasimilor partial hidrogenate. Nu stiti ce sunt ele? Acum ceva timp Nadia Comaneci le facea reclama, dand margarina pe paine fiului ei, intr-un clip la televizor (il gasiti si pe acesta mai jos, ca nu uitam de el).

Ministerul Alimentatiei si Medicamentelor din SUA (FDA) a anuntat la finalul acestei saptamani primul pas in eliminarea grasimilor trans din alimente. FDA a realizat o lista preliminara cu sursele majore de grasimi trans - adica uleiuri partial hidrogenate - si afirma ca acestea nu mai sunt considerate ca o sursa sanatoasa. Ele vor putea fi folosite de acum inainte doar cu aprobare de la FDA, iar alimentele care nu au aprobarea sa le contina nu vor mai putea fi vandute legal. Iata ca SUA devine prima tara care cu adevarat se preocupa de sanatatea oamenilor, masuri similare in Europa fiind la acest moment doar in discutie.

Grasimile trans pot fi gasite in diverse sortimente, precum deserturile, pizza sau margarina. Specialistii considera ca acestea cresc riscul imbolnavirii de inima.

Majoritatea grasimilor trans sunt formate din hidrogen adaugat in uleiuri lichide, rezultand o grasime solida asa cum este margarina. Ele cresc durata de valabilitate a alimentelor precum si aroma acestora.

La fel ca si grasimile saturate, cele trans ridica nivelul LDL (asa numinutul "colesterol rau"). Discutia despre LDL este vasta si nu o deschidem aici, limitandu-se sa sublieniem ca LDL-ul conform ultimelor studii este format din bucati mari si din bucati mici, ultimele fiind cele care duc la placa arteriala si bolile de inima. Sunt specialisti care afirma de asemenea ca zaharul este principala cauza a cresteri imbolnavirilor de inima din ultimii zeci de ani, insa asta nu inseamna ca grasimile trans, acest compus chimic, sintetic, nu trebue eliminat complet.

Grasimile trans se mai gasesc in covrigei, prajituri, diverse gustari la punga (snack-uri), alimente prajite si unele produse de patiserie.

In ultimul timp, multi producatori au limitat sau eliminat grasimile trans din procesele de productie. Printre ei, McDonalds, care a scos prajeala cartofilor in uleiuri partial hidrogenate.

Orasul New York a deschis din 2007 lupta contra grasimilor trans eliminandu-le din restaurante. Iata ca la finalul lui 2013 FDA a aprobat interzicerea acestora pe tot teritoriul SUA.

Specialistii apreciaza ca prin acest lucru vor fi prevenite intre 10.000 si 20.000 de infarcturi pe an in SUA si intre 3.000 si 7.000 de persoane pe an nu se vor mai imbolnavi de inima.

Pe langa grasimile trans, prezente in uleiurile partial hidrogenate, trebuie sa ve feriti si de alimentele din magazin care contin grasimi nehidrogenate, practic margarina altfel numita, margarina moderna, tot un produs chimic pana la urma.

De aceea, daca vreti sa luati ceva de la magazin, ambalat si procesat, luati macar alimentele care contin uleiuri vegetale. Daca producatorii nu mint pe eticheta, atunci acestea ar trebuie sa fie uleiuri de floarea soareului, arahide, palmier etc.

Nadia, margarina pe paine pentru fiul ei, Dylan (2011)

Ce nu face Nadia Comaneci pentru bani: reclama mincinoasa la margarina Nadia Comaneci apare intr-o reclama tv la margarina Rama. Textul pe care fosta mare gimnasta este pusa sa il spuna la televior, precum si materialul video in sine, in care copilul ei (Dylan) mananca pe paine un strat gros, ne-a revoltat ingrozitor.

Nadia Comaneci aparea intr-o reclama tv la margarina Rama. Textul pe care fosta mare gimnasta este pusa sa il spuna la televior, precum si materialul video in sine, in care copilul ei (Dylan) mananca pe paine un strat gros, ne-a revoltat ingrozitor. Reclama prezinta prin Nadia si fiul ei efectele benefice ale margarinei asupra sanatatii, cand de fapt acesta este un produs sintetic cu efecte negative dovedite asupra sanatatii. Iata mai jos ce spune Nadia, in reclama video, dar si pe scurt cateva fapte despre margarina pe care ar trebui sa nu o consumati niciodata, nici pe paine si nici in alte alimente, nici de la Rama si nici alte firme. Iar copiii nu ar trebui sa puna gura pe asa ceva oricum, ci doar filul Nadiei, Dylan, el ar trebui indopat cu sanatate de margarina zilnic, la fiecare masa.



Grasimile trans (uleiul partial hidrogenat) interzise in SUA