Retrospectiva sportiva 2013

Retrospectiva sportiva 2013: Simona Halep, cea mai buna sportiva romana din 2013

Simona Halep a depasit, dupa victoria de la Sofia din Turneul Campioanelor, cifra de 2.000.000 de dolari castigati in tenis. Ea a reusit o urcare in clasamentul WTA de peste 30 de locuri in 2013! Iata pe scurt, in cifre ce a reusit ea in acest an, nu doar financiar, cat si pe teren.

11 - Clasare finala WTA 2013: Halep termina anul pe locul 11 WTA, cu o urcare de pe 14 din saptamana trecuta. Ea incepuse anul pe locul 47.

6 - Turnee: Halep a participat anul acesta la 22 de turnee WTA, castigand 6. Doar Serena Williams o intrece la numarul de trofee, cu 7. Turneele castigate de ea sunt: Nurnberg, Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova si Sofia. Anterior, in cariera, mai jucase trei finale, toate pierdute. Simona Halep a venit in 2013 practic aproape de nicaieri la un nivel atat de inalt!

2.000.000 - Premii in bani: In 2013, Halep a castigat 1.222.446 dolari, dintre care 270.000 la Sofia. In cariera a ajuns la cota 2.039.645 de dolari. Daca Ion Tiriac a spus ca milionul lui Halep face in sport cat "doi lei si jumatate", acum noi spunem ca Halep a strans de un cinci lei.

1 - Suprafete diferite: Halep a devenit prima jucatoare de tenis din Romania care a castigat doua turnee pe suprafete diferite. Mai mult, ea in acest sezon a castigat ulterior pe toate cele patru suprafete: zgura, iarba, hard si in sala. Acest amanunt arata cu adevarat potentialul polivalent al ei de a deveni o mare jucatoare. Nurnberg si Budapesta pe zgura, Hertogenbosch pe iarba, New Haven pe hard, Moscova si Sofia in sala.

3 - La numar de victorii: Doar patru jucatoare au depasit bariera de 50 de meciuri castigate in acest sezon: Serena Williams (78), Agnieszka Radwanska (56), Simona Halep (53) si Petra Kvitova (51). Halep este asadar pe locul al treilea in acest clasament select.

2014 - Halep ar putea deveni in 2014 a treia jucatoare romana care sa intre in top 10 WTA, dupa Ruzici si Irina Spirlea.

Carte de vizita Simona Halep

Rezidenta: Constanta, Romania
Data nasterii: 27 septembrie 1991
Locul nasterii: Constanta, Romania
Inaltime: 1.68 m
Greutate: 60 kg
Joaca: Cu dreapta (rever cu doua maini)

Parcursul Simonei Halep in 2013

Simona Halep a inceput anul pe locul 47 in ierarhia WTA si il incheie la limita topului zece, pe 11, dupa ce a castigat sase turnee din sase finale disputate.

Inceputul anului nu avea sa anunte forma excelenta aratata de Halep ulterior. Jucatoarea noastra nu a trecut de turul doi in prima luna a sezonului, totul culminand cu o eliminare inca din primul tur la Australian Open, primul Grand Slam al sezonului.

Halep a continuat pe aceeasi linie putin spectaculoasa, cu eliminare in primul tur la Paris in sala, apoi cu un abandon la Doha din cauza unei accidentari la spate si ratarea calificarii pe tabloul principal la Dubai. Cine ar mai crede acum, dupa cele sase titluri castigate, ca Halep a avut nevoie de calificari pentru a intra pe tablou la turneul din Emirate?

In luna martie jucatoarea noastra a disputat doar cele doua turnee WTA Premier din Statele Unite, fiind invinsa de Dominika Cibulkova in turul doi la Indian Wells, pentru a ajunge mai apoi in turul 3 la Miami (infrangere la Sara Errani).

Un singur turneu a disputat Halep in aprilie, la Marrakech in Maroc unde a pierdut in turul doi la Francesca Schiavone.  Luna mai avea sa o aduca pentru prima data in prim plan pe Halep.

Eliminata in primul tur la Madrid, Halep facea senzatie pe zgura de la Roma cu o prezenta in semifinale dupa ce venise din calificari. Doar Serena Williams a reusit sa o invinga.  La Roland Garros, al doilea turneu de Mare Slem al anului, Halep pierdea in primul tur la Carla Suarez Navarro din Spania.

Doua titluri pe doua suprafete diferite avea sa castige Halep in iunie. Primul din cariera pe zgura la Nurnberg dupa o finala cu Andrea Petkovic si al doilea pe iarba olandeza de la Hertogenbosch dupa o finala cu Kristen Flipkens. A urmat turul doi la Wimbledon, unde a pierdut primul meci dupa o serie de 11 victorii consecutive.

Halep avea sa-si continue seria succeselor in iulie cu turneul de la Budapesta, unde a invins-o pe Meusberger in finala, dupa care problemele la spate au revenit fortand-o sa abandoneze la Bastad in turul doi si sa se retraga de la Washington.

Aceeasi accidentare a tinut-o departe de turneul de la Toronto, dar Halep a revenit puternic la Cincinnati, unde a facut sfert de finala in fata Serenei Williams.

A urmat victoria de la New Haven in finala cu Petra Kvitova chiar inainte de US Open, succes care a propulsat-o pentru prima data in cariera in top 20 mondial. La Flushing Meadows avea sa ajunga in faza optimilor de finala, cel mai bun rezultat din cariera intr-un turneu de Mare Slem.

In septembrie a ajuns in turul 3 la Tokyo, unde a pierdut la Venus Williams, dupa care a fost invinsa in runda inaugurala la Beijing de Urszula Radwanska.

O accidentare la umar a fortat-o sa se retraga de la Linz, dar a revenit cu un nou titlu castigat, la Moscova, in sala in fata Samanthei Stosur.

Cele doua s-au intalnit din nou la Sofia, unde Halep s-a impus din nou obtinand titlul cu numarul sase al anului si al carierei.



Retrospectiva sportiva 2013: Simona Halep, cea mai buna sportiva romana din 2013