Retrospectiva sportiva 2013

Retrospectiva sportiva 2013: Bayern a castigat tot la nivel de club

Bayern Munchen este echipa de club a anului 2013 dupa ce a castigat toate trofeele posibile sub comanda lui Jupp Heyneckes si apoi sub conducerea noului manager Pep Guardiola.

Echipa bavareza a inceput seria castigatoare trecandu-si in palmares cel mai rapid titlu din istoria Bundesligii in al 50-lea an al primei divizii germane.

Victoria cu 1-0 obtinuta de Bayern Munchen pe terenul lui Eintracht Frankfurt le-a asigurat matematic bavarezilor titlul cu numarul 23 din istoria clubului si al 22-lea in actualul format de Bundesliga. 

Cu sase etape ramase de disputat din actualul sezon, Bayern avea un avans de 20 de puncte in fata principalei urmaritoare si astfel titlu estein vitrina echipei din Munchen. Astfel Bayern a stabilit un nou record in Bundesliga, devenind echipa care cucereste cel mai rapid titlu din istoria de 50 de ani a competitiei. Precedentul record apartinea celor de la FC Koln, acestia obtinand titlul din 1963/64 pe 18 aprilie. 

Bayern a continuat seria victoriilor cu obtinerea trofeului in UEFA Champions League in prima finala suta la suta germana din istoria competitiei. Baverizii au triumfat pe Wembley cu 2-1 in fata rivalei Borussia Dortmund.

Dupa titlul in Bundesliga si Liga Campionilor, echipa Bayern Munchen a cucerit si Cupa Germaniei reusind astfel o tripla istorica. 

Este prima echipa germana care intr-un sezon castiga tot ce se poate castiga: campionat, cupa si cea mai importanta competitie europeana. In fotbalul european au mai existat sase astfel de situatii: Celtic Glasgow (1967), Ajax Amsterdam (1972), PSV Eindhoven (1988), Manchester United (1999), FC Barcelona (2009) si Internazionale Milano(2010).  

Bayern a invins in finala Cupei Germaniei pe VfB Stuttgart, echipa romanului Alexandru Maxim, cu 3-2. Maxim a inceput meciul ca titular si a evoluat pana in minutul 61 cand tabela arata 3-0 pentru bavarezi.

A urmat Supercupa Europei la Praga cu Chelsea, un bun prilej pentru Guardiola de a-si trece in palmares primul trofeu la Bayern chiar in fata lui Jose Mourinho, fostul sau rival din Primerei Division.

Bayern s-a impus la loviturile de departajare, cu 5-4. La finalul celor 90 de minute scorul a fost egal, 1-1, iar dupa 120 de minute tabela a aratat 120 de minute. Bayern devine a cincea echipa care castiga toate trofeele posibile intr-un sezon dupa Ajax, Juventus, Barcelona si Chelsea. De asemenea, Bayern este prima echipa din Germania care obtine Supercupa Europei. 

Seria castigatoare nu s-a oprit aici si in luna decembrie Bayern isi trecea in vitrina Campionatul Mondial al Cluburilor dupa o finala cu marocanii de la Raja Casablanca.

Bavarezii s-au impus in fata revelatiei Raja Casablanca, finalista surpriza a turneului, cu 2-0, prin golurile marcate in prima repriza de brazilienii Dante si Thiago Alcantara. 

Pentru Pep Guardiola, tehnicianul lui Bayern, este al treilea trofeu la Mondialul Cluburilor, unde a mai triumfat de doua ori cu Barcelona, si al 16-lea din cariera.



Retrospectiva sportiva 2013: Bayern a castigat tot la nivel de club