Pariuri Sportive

Odeta Nestor (ONJN): "10 operatori, unii chiar foarte mari, si-au manifestat intentia de a se licentia in Romania"

Odeta Nestor, presedintele Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, a avut amabilitatea de a ne raspunde catorva intrebari legate de activitatea pe domeniul de jocuri online de pe piata reglementata din Romania, dar si ce se preconizeaza ca va fi, atingand si segmentul sensibil al celor peste 50.000 de pariori online amendati.

1. A trecut peste un an si jumatate de la primele licentieri ale caselor de pariuri online, in Romania. Ne puteti avansa, va rog, cateva cifre si comentarii legate de piata jocurilor online? In mod special, volumul de pariere dupa 6 luni, numar de jucatori sau ce credeti ca ar fi de interes in a se spune.

Odeta Nestor: Odata cu intrarea in vigoare a modificari legislative aduse prin Legea nr. 124/2015. a fost instituita si acordarea dreptului temporar de organizare si exploatare a jocurilor de noroc la distanta, luna iunie a anului 2015 (deci acum aproximativ 8 luni de zile) aducand practic debutul pietei legale de jocuri online in Romania.
In privinta nivelului taxelor percepute, segmentul de jocuri online a generat venituri la bugetul de stat in valoare de aproape 65 milioane de euro (taxe de licenta, autorizare, regularizari si penalitati).

2. Controversa legata de cei peste 50.000 de pariuri online amendati s-a mai stins, insa tot exista lume care se mai plange ca primeste amenzi. Ne puteti spune, va rog, cati jucatori au fost totusi in mod real amendati?

Odeta Nestor: Cu privire la jucatorii ce au participat la jocuri de noroc pe platforme neautorizate sau care nu detineau drept de operare dupa data de 10.09.2015, legea prevede aplicarea individualizata pentru fiecare incalcare a dispozitiilor art. 22 alin. 6 din O.U.G. nr. 77/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, a sanctiunilor corespunzatoare.

Facem precizarea ca, in functie de individualizarea faptei savarsite, prevederile legii speciale se coroboreaza cu prevederile cadrului general privind regimul contraventiilor (O.G. nr.2/2001), in acest sens, dupa evaluarea tuturor documentelor si a punctului de vedere al persoanei vizate, putandu- se aplica atat sanctiunea contraventionala cu avertisment, cat si cea cu amenda.

Avand in vedere faptul ca peste 90% din jucatorii aflati in baza noastra de date, au avut rulaje mici, acestia au fost sanctionati cu avertisment.

In acest sens, as dori sa mai fac o precizare: institutia noastra a utilizat toate instrumentele legale de informare a utilizatorilor de jocuri de noroc, dar nu a fost luata in calcul posibilitatea ca, dupa ce au fost informati asupra dispozitiilor legii, unii operatori vor alege sa o ignore sau sa o interpreteze dupa bunul-plac. Cea mai buna dovada a faptului ca legea este clara si nu lasa loc interpretarilor o reprezinta comportamentul altor mari operatori internationali, care au inteles sa isi opreasca activitatea pe perioada in care nu erau acoperiti de documente legale. De aceea, faptul ca pentru o perioada, unii operatori au functionat ilegal, reprezinta doar alegerea acestora de a se pozitiona mai presus de ceilalti actori de pe piata, mai presus de lege si de autoritati

3. Cand isi vor putea obtine casele de pariuri online licentele pe o perioada mai lunga de timp?

Odeta Nestor: In sedinta din 24 februarie 2016, Guvernul Romaniei a adoptat, prin hotarare de guvern. Normele metodologice de punere in aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Acum, odata cu intrarea in vigoare a acestui act normativ, toti organizatorii de jocuri de noroc interesati de piata romaneasca, vor putea aplica pentru licenta full, cu valabilitate de 10 ani.

4. Cum vi se pare piata de pariuri online din Romania in comparatie cu cea offline, din punct de vedere al dezvoltarii din ultimul timp? Unde vedeti un potential mai mare?

Odeta Nestor: Pe piata online a jocurilor de noroc si pariurilor sportive din Romania activeaza mai multi lideri globali precum PokerStars sau Betfair. Segmentul online al acestei piete cumuleaza cateva sute de milioane de euro si se afla intr-o crestere accelerata.

Piata online din Romania reprezinta un mediu atragator de business. Printre avantajele pe care tara noastra le are din acest punct de vedere, enumeram conexiunea foarte buna la internet, forta de munca de buna calitate si salarizarea acesteia, specialistii in domeniul IT.

Asta nu inseamna insa ca piata jocurilor traditionale va avea de suferit. Dupa cum am spus-o in repetate randuri, este vorba despre tipologii diferite de consumatori, studii efectuate in tari ca Italia, Spania si Franta fiind dovada a faptului ca reglementarea online-ului nu a afectat in mod semnificativ piata jocurilor traditionale.

5. Se preconizeaza si alte licentieri in acest an 2016 in afara de cele 18 de pana acum?

Odeta Nestor: In prezent, pe piata romaneasca functioneaza in mod legal 19 operatori de jocuri de noroc online. Acestia au obtinut drept provizoriu de functionare, in conformitate cu Legea nr. 124/2015, ce a prevazut o perioada tranzitorie in care operatorii interesati de potentialul pietei din Romania sa poata desfasura activitate si pana la intrarea in vigoare a noilor norme de aplicare a legislatiei specifice jocurilor de noroc.

Din discutiile pe care le-am avut, va putem spune ca inca cel putin 10 operatori, unii chiar foarte mari, si-au manifestat intentia de a se licentia in Romania, dar au ales sa astepte aprobarea legislatiei secundare.

 



Odeta Nestor (ONJN): "10 operatori, unii chiar foarte mari, si-au manifestat intentia de a se licentia in Romania"