Pariuri Sportive

Noile taxe din industria de jocuri de noroc: Cum se vor aplica si ce este nou

Vineri, 21.12.2018, a intrat in vigoare o noua lege care modifica taxele din Romania, inclusiv pe cele din domeniul jocurilor de noroc, fie pariuri sportive sau cazinou, online sau retail.

Noul impozit prevede ca operatorii de jocuri de noroc „au obligația de a plăti o taxă anuală reprezentând 2% calculata la totalul taxelor de participare încasate în anul precedent”.

Ce inseamna acest lucru? Legea nu este clara. Procentul de 2% se poate aplica fie la totalul sumelor depuse de jucatori, adica cifra de afaceri a operatorului. Insa, in acelasi timp, taxa de participare se poate considera a fi fiecare miza a fiecarui pariu plasat de un jucator, ceea ce ar face ca suma impozitata sa nu fie cifra de afaceri, ci rulajul.

Ar fi necesar ca autoritatile sa clarifice acest aspect. Daca 2% din depuneri ar fi o suma mare, dar care se poate acoperi de catre toti operatorii, a doua varianta - cea de 2% din rulaj - ar echivala cu o suma uriasa. Cel mai probabil si cel mai normal este ca legea sa se refere la 2% din depuneri.

Simulari: Cat ar putea fi valoarea pentru noua taxa

De exemplu, o casa de pariuri imaginara poate aduna intr-o luna de zile depuneri de 46.000.000 de lei (10 milioane de euro). Un impozit de 2% inseamna o taxa de 200.000 de euro pe luna, inmultit cu 12 (pentru ca taxa este anuala) o taxa de 2,4 milioane de euro pe an. Pentru casele de pariuri mai mici care aduna din mize sume de 3-4-5 milioane de euro pe luna, impozitul scade proportional si poate fi de aproximativ 1 milion de euro pe an.

Daca procentajul de 2% se aplica la rulaj, un rulaj lunar al unei case de pariuri poate fi de 6-8-10-12 ori mai mare fata de suma depusa, pentru ca pariorii castiga si pariaza si cu sumele castigate, nu doar cu cele depuse. Astfel, impozitul aplicat la rulaj creste cu aceleasi valori si poate ajunge, daca mentinem estimarea de mai sus, la o valoare cuprinsa de la cateva milioane de euro pana la zeci sau sute milioane de euro pe an! Dar, repetam, este extrem de putin probabil ca impozitul de 2% sa se refere la rulaje, pentru ca statul roman nu are interes sa inchida afacerile, ci sa ia sume pe care acestea si le permit chiar si cu scrasnet din dinti.

Un lucru nou in lege

Noua lege mai aduce un lucru in plus fata de draftul aparut anterior. Din ceea ce se intelege la prima vedere, operatorii de pariuri online si retail vor trebui sa plateasca taxa de 2% pentru taxa de participare inclusiv retroactiv, pentru perioada 2015-2018.

Acest lucru inseamna ca toate casele de pariuri vor avea de achitat sumele simulate mai sus inmultite cu 4.

Pariorii nu sunt afectati

Oricum ar fi, clientii caselor de pariuri nu vor fi afectati, ei nu vor plati vreo taxa in plus, ci vor juca normal ca si pana acum si vor achita impozitul de 1% pentru retrageri de pana la 66,750 de lei, 667 de lei plus 16% pentru retragerile cu sume cuprinse între 66.751 RON şi 445.000 RON si 61.187 de lei plus 25% pentru ce depăşeşte suma de 445.000 RON.



Noile taxe din industria de jocuri de noroc: Cum se vor aplica si ce este nou