Stiri Auto

Tot ce trebuie sa stii despre anvelope

AnveloSHOP, lider in domeniul comercializarii de anvelope de peste 10 ani în România, a realizat un material ce are ca o solidă bază de cunoștințe legate de parametrii principali ai anvelopelor auto. 

Clase anvelope

Un factor important dupa care se clasifica anvelopele il reprezinta indicii de performanta. Ei reprezinta un scurt rezumat cu privire la ce performanta va avea anvelopa in diferite conditii de folosire. Criteriile dupa care se clasifica anvelopele:

Indicele de aderenta pe teren umed

Este un factor important de luat in considerare, el reprezentand stabilitatea pe care anvelopa o va avea in timpul rularii pe suprafete umede. Cu cat indicele e mai aproape de A, cu atat anvelopa va fi mai sigura. Intre indicele A si G exista 30% diferenta intre distanta de franare, ce se traduce in 18m distanta intre clase in cazul unui stop de la 80km/h.

Indicele de consum

Este calculat un functie de rezistenta la rulare pe care anvelopa o manifesta. Diferenta intre A si G se traduce intr-un consum de 7,5% mai putin iar acesta diferenta poate creste la autoturismele de mare tonaj sau la modele XL(ranforsate). Intre clasele A si B, se poate ajunge la un consum crescut cu pana la 3L pentru 100 de km parcursi.

Indicele de zgomot

Este calculat in functie de emisiile sonore pe care anvelopa le emana in timpul rularii. Este exemplicat sub forma unui difuzor cu 3 linii care pot fi negre sau albe. O linie neagra inseamna ca anvelope emite cu 3 decibeli sunt limita legala ce urmeaza sa fie implementata. Doua linii negre se traduc intr-un nivel agreat de limitele legale ce urmeaza sa fie implementate. Trei linii negre se traduc intr-o performanta scazuta, anvelope depasint limitele impuse insa aflandu-se sub maximul admis. Diferenta intre 2 si 3 linii poate injumatati zgomotul exterior emis in timpul rularii.

Aceste criterii pot fi folosite pentru a compara anvelope vara intre ele in cazul in care va decideti sa achizitionati una. Trebuie mentionat faptul ca aceste criterii sunt calculate de catre firmele producatoare. Prin urmare producatorul isi analizeaza profilul creat si stabileste ce clase de performanta are acea anvelopa. Nu exista nicio autoritate din domeniu care reglementeaza aceste teste, doar o serie de factori unanim valabili dupa care se iau producatorii in momentul in care fac aceste teste.

Cum se depoziteaza anvelopele

Daca aveti un set de anvelope de schimb este bine sa le pastrati atunci cand nu le folositi intr-un spatiu umbrit, unde cauciucurile sunt ferite de razele soarelui. Daca sunt dejantate, puteti sa le stocati una peste alta, daca sunt cu tot cu janta, e recomandat sa fie pastrate in picioare, una langa alta. Diferenta este ca cele jantate apasa cu greutatea lor pe cea de jos, si pot afecta in timp calitatea anvelopei si a condusului.

Ce durata de viata are o anvelopa?

O anvelopa are o durata de viata de la 8 pana la 10 ani, in functie de stilul de utilizare si intensitate. Prin urmare, daca sunt stocate primi 2-3 ani intr-un depozit pana la momentul vanzarii, anvelopa este in principal noua si poate fi folosita fara alte probleme pana la uzura le face impracticabile.

Mai multe detalii si oferta la anvelope gasiti aici: Oferta completa anvelope.

Cine suntem?

AnveloSHOP este lider in domeniul comercializarii de anvelope de peste 10 ani. Comercializam doar anvelope noi cu garantie 2 ani si livrare gratis. Consultantii nostrii va stau pentru orice nelamuriri si pentru orice sugestii cu privire la ce modele sa achizitionati.  Tot ce trebuie sa stii despre anvelope