Stiri Auto

Noile pedepse pentru alcoolemie peste 0,8 sau substanțe interzise la volan

Au fost adoptate noi modificări legislative pentru șoferii auto prinși la volan testați cu alcoolemie de peste 0,8 g/l concentrație în sânge sau cu substanțe interzise. Noile prevederi legale sunt mai dure, dar nu debalansate, fiind de natură să îi facă pe cei care nu respectau siguranța la volan în acest sens să se gândească mult mai bine înainte de a  conduce o mașină pe drumurile publice.

Cei care vor fi testați la volan cu o alcoolemie de peste 0,8 g/l în sânge sau sub influența substanțelor interzise vor primi următoarele pedepse, conform PL-x nr. 794/2023 care modifică la ART III prevederile din Legea 286/2009 privind Codul Penal. 

1. Rămân fără carnet de la 1 la 10 ani, perioada fiind decisă de instanța de judecată.
Înainte de această modificare, pedeapsa era de la 1 la 5 ani.
De multe ori, instanțele mergeau în practică pe maximul pedepsei, 5 ani, acum se vor putea duce până la 10 ani - aceasta este noutatea legală.

ȘI

2. Iau închisoare de la 1 la 5 ani, perioada fiind decisă de instanța de judecată.
Înainte, pedeapsa cu închisoarea se putea înlocui cu amendă sau se putea amâna - aceasta fiind practica judiciară în majoritatea cazurilor.
Acum, aceste lucruri nu mai sunt posibile. Actuala prevedere este mai dură, se ia direct închisoare fie cu executare, fie cu suspendare. 
Ce înseamnă închisoare cu suspendare, aici. Această pedeapsă nu este deloc ușoară, fiind una destul de restrictivă, dar este mai ușoară bineînțeles față de una cu executare, care presupune încarcerare la penitenciar.

Legea Anastasia este separată

În vigoare este și așa-numita Lege Anastasia. Aceasta a fost promulgată pe data de 7 iulie 2023. Conform acesteia, săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psiho-active, se va pedepsi direct cu închisoarea între 15 și 25 de ani, fără ca instanța să poată dispune suspendarea pedepsei sub supraveghere.

Această lege a scăzut numărul infracţiunilor de conducere a autovehiculelor sub influenţa alcoolului, dar a crescut numărul contravenţiilor. 

Legea Anastasia a însemnat de fapt tot o modificare a legii penale 286/2009 și a fost inițiată de partidul politic PSD. Ea  poartă numele fetiței care a murit în anul 2022 din cauza unui șofer fără permis. 

2023: Câți au urcat băuți sau drogați la bolan

Conform Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR),  în anul 2023, au fost reţinute 225.887 de permise de conducere, dintre care 16.780 pentru contravenţia de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi au fost descoperite 8.368 de infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, însumând, astfel, 25.148 de fapte de încălcare a legislaţiei din cauza consumului de alcool.
Așadar, 10% dintre permisele reținute au avut la bază alcoolul.

Au fost constatate 53.961 de infracţiuni privind siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, cele mai multe fiind reprezentate de infracţiunile privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului 8.368 (15,5%), pe linia conducerii fără permis de conducere 4.702 (8,7%), urmate de conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive 3.699 (7%).
Așadar, 22,5% dintre infracțiunile pe drumurile publice au avut la bază alcoolul sau drogurile.

Vadim CușnarencuNoile pedepse pentru alcoolemie peste 0,8 sau substanțe interzise la volan