Stiri Auto

Inspecteaza des starea anvelopelor

Anvelopele sunt importante pentru o buna functionare a masinii si pentru un condus sigur si lipsit de evenimente. Multi soferi nu realizeaza importanta unui set de cauciucuri auto de calitate si prefera sa ruleze cu anvelope second hand sau cu alte pneuri intr-o stare precara.

Aceste obicei de a nu acorda o importanta majora anvelopelor va poate duce in situatii limita, ba chiar la accidente nedorite. Este important sa tineti cont de starea pneurilor, in special daca aveti un stil de condus sportiv si o masina cu o capacitate cilindrica ridicata

Cum sa analizati starea anvelopelor?

Inainte de placerea la drum, indiferent ca este vorba de o distanta lunga sau scurta de condus, este important sa va acordati un timp pentru analiza pneurilor. La ce sa fiti atenti cand va uitati asupra lor.

  • inaltimea profilului

Legislatia auto in vigoare stipuleaza ca un set de anvelope trebuie sa aiba o inaltime de minim 1.6mm. Sub acel punct, anvelopele nu mai sunt considerate ca fiind sigure pentru condus. Puteti foarte simplu sa observati uzura lor, dupa micile blocuri de cauciuc pe banda de rulare. Cand se ajunge la acel mic bloc de cauciuc, este recomandat sa cumparati rapid anvelope noi.

  • tipul de profil

Legislatia auto in vigoare va obliga sa aveti acelasi tip de profil pe o axa a masinii. Asta inseamna ca trebuie sa aveti acelasi profil pe stanga si dreapta pe o axa a masinii, insa nu e obligatoriu sa aveti la fel fata si spate. Este mai mult decat recomandat sa aveti acelasi profil pe toate rotile si cu aceeasi inaltime, daca aveti o masina cu tractiune integrala, altfel riscati sa stricati sistemul de tractiune integrala.

  • defectiuni la flanc

Pot fi cazuri cand, din cauza socurilor sau a altor taieturi, flancul anvelopelor sa sufere defectiuni care scad drastic rezistenta anvelopelor la viteza. Aceste taieturi pot fi observate cu ochiul liber pe flanc, iar efectul lor poate fi drastic, in cazuri extreme ducand la explozie.

Acestea fiind spuse, este important sa tineti cont de toate aceste aspecte, ale formei profilului si tipul de profil inainte de a pleca la drum. Aceste aspecte sunt valabile indiferent daca e vorba de anvelope vara sau anvelope iarna sau all season. Importanta sfaturilor se va vedea in special in timp condusului cu viteza, pe autostrada.



Inspecteaza des starea anvelopelor