Stiri Auto

Importanta unui set de jante din aliaj

In prezent jantele din aliaj sunt un accesoriu nelipsit de la orice masina care vrea sa impresioneze prin aspectul ei. Jantele din aluminiu nu au fost insa atat de accesibile ca in prezent, ele fiind rezervate doar pentru masinile din gama premium si pentru monoposturile de Formula 1.

Lipsa de interes din partea soferilor pentru jante s-a datorat pretului exorbitant pe care il aveau jantele auto si greutatea cu care se gasea un set de jante ieftine. Pretul ridicat se datora  procesului de fabricare migalos si costului ridicat al magneziului, principalul aliaj folosit la construirea jantelor in trecut.

In prezent jantele sunt disponibile in sute de nuante, modele si specificatii tehnice, care sa satisfaca gusturile oricarui sofer. Insa un set de jante aliaj nu are doar un rol estetic, importanta lui in tot ansamblul tehnic al masinii este ridicata, insa nu primesc atentia cuvenita. O sa va explicam cum afecteaza un set de jante intreaga dinamica a condusului:

  • afecteaza performantele masinii

Greutatea jantelor si aliajul din care sunt construite poate ingreuna franarea si accelerarea masinii. Cu cat jantele sunt mai usoare si respecta specificatiile tehnice ale producatorului, cu atat autoturismul isi pastreaza timpii din fabrica si nu se ingreuneaza franarea sau accelerarea. Stabilitatea in viraje este garantata de janta, cu cat sunt mai usoare, cu atat masina vireaza mai rapid si se pastreaza aceeasi structura de sustinere.

  • afecteaza sistemul de franare

Jantele din aliaj disipa mai usor caldura generata de catre sistemul de franare. Forma jantelor este un alt factor care afecteaza racirea sistemului de franare, cu cat forma jantei este mai aerisita, cu atat se elimina riscul supraincalzirii discurilor si a placutelor de frana. Din acest motiv modelelel de jante tabla nu sunt recomandate pentru un stil de condus sportiv, forma jantei din tabla nepermitand o buna aerisire.

  • afecteaza siguranta pasagerilor si a masinii

Rezistenta jantelor la socuri este data de catre forma lor si de catre aliajul folosit la constructie. Jantele din aliaj sunt mai rezistente la socuri, nu se deformeaza la fel de usor ca si jante de tabla, insa sunt mult mai casante. In cazul unui soc puternic, janta se poate rupe sau pot aparea fisuri grave in interiorul ei. Janta poate ceda si in cazul unor treceri de la temperaturi extreme generate de catre sistemul de franare la temperaturi scazute intr-o perioada scurta de timp. Fisurile generate de socuri sau folosire nepotrivita pot duce la o ruptura puternica in cadrul jantei si pot provoca accidente grave.

Prin urmare, un set de jante auto este important in tot ansamblul autoturismului si afecteaza atat performantele masinii cat si siguranta condusului. Nu este recomandam sa alegeti jante ieftine doar dupa pret, ci sa fiti atenti si la calitatea profilului cumparat. De retinut ca un set de jante aliaj este recomandat pentru un stil de condus sportiv, iar un set de janta tabla este recomandat pentru un condus preventiv, lipsit de franari sau accelerari bruste. 



Importanta unui set de jante din aliaj