Stiri Auto

Importanta anvelopelor la condus

Anvelopele sunt o componenta importanta pentru orice autoturism, calitatea lor avand un impact atat asupra sigurantei cat si asupra performantelor oferite de catre autoturism. Majoritatea soferilor nu iau in considerare setul de anvelope ca fiind esential pentru buna functionare a masinii si le trateaza ca fiind de putina importanta. Realitatea obiectiva insa, demonstrata de catre specialistii din domeniu, este ca un set de cauciucuri auto poate face o diferenta majora in cazul unei situatii limita, cand trebuie sa franati rapid.

Ce alt impact mai au cauciucurile asupra condusului:

  • pot scadea consumul

Orice anvelopa are indici de performanta, care pot fi consultati inainte de achizitionarea unui set de cauciucuri auto, pentru a putea lua o decizie obiectiva concreta. Rezistenta la rulare a unei anvelope, reprezinta un factor importanta in consumul in carburant. Cu cat anvelope opune mai multa rezistenta la rulare, cu atat consumul de carburant creste. Diferenta este sesizabila doar la parcurgerea unui nr de km ridicati, insa daca sunteti interesati sa reduceti consumul de carburant prin orice metode, trebuie sa luati in considerare si aderenta anvelopelor

  • pot scadea distanta de franare si accelerare

Performanta unor anvelope are un efect major asupra condusului. Cu cat anvelopa are o aderenta mai ridicata, cu atat distanta de franare si accelerare scade considerabil. Acest fapt poate face diferenta daca sunteti nevoiti sa franati de urgenta, diferenta de cativa m putand sa va salveze de la un eventual accident major.

  • va pot ajuta sa conduceti mai mult

Durata de viata a unei anvelope este influentata puternic de stilul de condus si nr de km condusi. Cum este si logic, cu cat conduceti mai mult si mai sportiv, cu atat anvelopele se vor uza mai intens. Un alt criteriu definitoriu pentru uzura anvelopelor o reprezinta aderenta lor. Cu cat un set de cauciucuri este mai aderent, cu atat ele se vor uza mai intens, intr-o perioada scurta de timp. Daca sunteti interesati de o durata de viata cat mai lunga a unui set de anvelope, fiti atenti si la clasa de aderenta. Cea mai avantajoasa varianta o reprezinta un set de anvelope cu indice aderenta B sau C, pentru a avea performanta si durata de viata acceptabila.

Prin urmare, exista o serie de factori tehnici pe care ii puteti analiza pentru a obtine ceea ce doriti de la o anvelopa. Este important sa tineti cont ca nu puteti imbina toate criteriile, durata de viata lunga, aderenta si performante maxime. Analizati ce va intereseaza mai mult la un set de anvelope auto si luati o decizie obiectiva.



Importanta anvelopelor la condus