Stiri Auto

Importanta anvelopelor in condusul pe timp de iarna

Sezonul rece si-a intrat in drepturi si precipitatiile sub forma de zapada sunt prezente in toata tara. Drumurile devin rapid impracticabile datorita stratului ridicat de gheata ce se formeaza la lasarea serii, iar condusul poate ajunge sa fie foarte anevoios.

In aceste conditii vitrege de mers este foarte important ca toate componentele masinii sa fie intr-o stare tehnica buna pentru a putea maximiza performanta oferita. O componenta cruciala a masinii pentru un condus in siguranta in sezonul rece o reprezinta setul de anvelope. Starea lor influenteaza atat siguranta cat si calitatea condusului, prin urmare nu trebuiesc neglijate si trebuie analizate atent atat inainte de inceperea zeseonului cat si in timp ce conduceti cu ele.

Cum sa analizati starea anvelopelor

  • analizati inaltimea profilului

Capacitatea unor anvelope de iarna de a oferi o performanta ridicata pe zapada este data de inaltimea si forma profilului. Cu cat setul de cauciucuri este mai uzat si inaltimea profilului scade, cu atat capacitatea lui de a inlatura zapada este diminuata considerabil. Daca circulati in zone inzapezite puternic, este important sa aveti anvelope cu un profil consistent, pentru a putea conduce in siguranta si sa nu riscati sa ramaneti blocat.

  • analizati flancul anvelopei

In timp, datorita depozitarii necorespunzatoare, a contactului cu substante chimice sau a expunerii indelungate la razele soarelui nemontate, pot aparea microfisuri pe flancul anvelopei. Acest fisuri maresc riscul de explozie, in special in cazul in care masina este incarcata cu bagaje si este solicitate puternic in timpul condusului pe suprafete acoperite cu polei sau gheata.

  • analizati presiunea anvelopelor

In timp, datorita fisurilor sau a penelor, anvelopa poata suferi daune si sa piarda presiune constanta. Aceasta situatie poate creste considerabil riscul de explozie. Se recomanda sa montati anvelope noi sau in stare buna si sa nu riscati sa conduceti cu cauciucuri intr-o stare precara care pot pericilita siguranta pasagerilor si a dumneavoastra.

Prin urmare, starea anvelopelor este cruciala pentru un condus sigur, in special in timpul iernii, cat sunt prezente precipitatii sub forma de zapada, polei sau carosabilul este acoperit cu gheata. Montati anvelope noi daca situatia o cere, pentru a putea conduce in siguranta si pentru a va bucura din plin de performanta masinii.



Importanta anvelopelor in condusul pe timp de iarna