Stiri Auto

Cum sa maresti durata de viata a anvelopelor

Anvelopele sunt singurul si cel mai important contact pe care masina il are cu asfaltul, prin urmare calitatea lor poate influenta puternic toate experienta condusului. De aceea nu trebuie neglijata cumpararea unor noi anvelope atunci cand cele vechi sunt uzate peste limita legala sau au defectiuni mecanice ce pot pune in pericol pasagerii masinii in timpul condusului. 

Achizitionarea unui set este insa un efort financiar important, in special in cazul dimensiuniilor mari de cauciucuri.

Pentru a putea maximiza durata de viata a unor anvelope, trebuie sa respectati anumite indicatii. O sa va prezentam o serie de sfaturi care o sa va ajute sa conduceti cat mai mult cu acelasi set de cauciucuri iarna sau cauciucuri vara, ele fiind valabile indiferent de sezonul in care conduceti.

Presiune adecvata

La o perioada de timp, indiferent ca faceti drumuri lungi sau doar drumuri in oras, este indicat sa verificati presiunea pe care o aveti in roti. Daca presiunea este prea joasa, anvelopa va avea o amprenta la sol mult mai ridicata, consumul de carburant va fi mai ridicat in timp iar uzura va fi mai ridicata pe marginea profilului.

Daca presiunea este prea ridicata, anvelopa se va uza mai intens doar pe mijloc. Prin urmare, este indicat sa fie verificata presiunea constant si sa fie mentinuta la nivelul recomandat de catre producator.

Permutarea intre axe

La o perioada de timp se recomanda schimbarea anvelopelor intre axele masinii. Astfel uzura rotilor va fi uniforma pe toate suprafata benzii de rulare. In cazul masinilor cu tractiune integrala, este foarte important ca toate anvelopele sa aiba acelasi grad de uzura, existand riscul defectarii sistemului de tractiune daca o anvelopa este mai inalta decat alta.

Respectarea indicelor de performanta

Orice anvelopa are anumiti indici de greutate si de viteza, care reprezinta masa maxima pe care o poate sustine acea anvelopa si viteza maxima cu care poate rula. In cazul anvelopelor de tip comercial, sunt mai dese cazurile cand anvelopa este nevoita sa sustina o greutate mai ridicata decat limita maxima, rezultand astfel in rupturi pe flanc sau galme ce pot face anvelopa nefolosibila.

Cazul nerespectarii indicelui de viteza nu este la fel de des intalnit, insa si in acel caz urmarile sunt la fel de drastice, putand fi produse daune serioase. Indicii de performanta tind sa fie mai ridicati la anvelopele performante si mai scazuti la anvelope ieftine.

Stil de condus preventiv

Franarile si accelerarile bruste consuma mult cauciuc, iar daca aveti un stil de condus format in majoritatea sa din plecari si franari bruste, veti consuma mult mai rapid cauciucurile decat in mod normal. Pentru o durata de viata lunga a anvelopelor, recomandam sa aveti un stil de condus preventiv, cu plecari de pe loc intr-un ritm alert insa nu brutal si franari din timp. Aceasta indicatie e valabila indiferent daca aveti anvelope iarna sau anvelope vara.

Stocare corespunzatoare

In perioada in care nu sunt folosite, este important ca setul de anvelope iarna sau anvelope vara sa fie stocate corespunzator. Se recomanda evitarea contactului cu substante chimice sau toxice care pot deteriora cauciucul; evitarea contactului prelungit cu razele soarelui sau precipitatiilor prelungite; evitarea aplicarii de presiune constanta asupra lor.

Daca aveti anvelopele direct pe janta, se recomanda sa le stocati una langa alta, daca le aveti dejantate, puteti sa le stocati una peste alta. Astfel nu exista riscul deformarii anvelopei din cauza unei presiuni ridicate cara apasa constant pe ea.

Daca se respecta toate aceste indicatii, durata de folosire a anvelopelor va fi maximizata, indiferent ca sunt anvelope ieftine sau anvelope premium. Niciun producator nu garanteaza o perioada de folosire, insa durata de viata poate fi influentata puternic de felul in care se folosesc anvelopele si in care se stocheaza. 



Cum sa maresti durata de viata a anvelopelor