Stiri Auto

Cum sa depozitezi anvelopele peste iarna

Venirea iernii aduce cu ea si nevoia de a monta noi anvelope auto pe masina, astfel incat sa puteti conduce in siguranta si conform cerintelor legii. 

Pentru a clarifica insa, exista o idee falsa vehiculata precum exista o perioada intre care trebuie sa aveti montate cauciucuri de iarna pe masina, iar dupa acel termen nu sunt obligatorii. Aceasta informatie este falsa si nu se bazeaza pe niciun articol din lege.

Codul rutier stipuleaza in prezent ca orice masina care circula pe drumurile publice in timpul unor conditii precum precipitatii sub forma de zapada, polei sau gheata. Prin urmare, pot aparea precipitatii sub forma de zapada chiar si in sezonul de primavara, in lunile martie sau aprilie, fiind obligatii anvelopele si atunci daca apare zapada/polei/gheata pe carosabil. 

Acum fiind stabilit faptul ca orice masina care circula pe carosabil, atunci cand sunt prezente precipitatii specifice sezonului rece, trebuie sa aiba montate anvelope de iarna, indiferent de perioada anului in care se circula, trebuie sa decidem ce facem cu anvelopele pe care le schimbam. Indiferent ca aveti doua seturi de jante si le interschimbati, sau aveti doar un singur set de jante si trebuie sa demontati anvelopele de vara si sa montati pneurile de iarna, sunteti pusi in situatia de a gasi un spatiu de stocare pentru anvelopele si jantele ramase, astfel incat sa fie depozitate sigur si lipsit de evenimente.

Ce sfaturi trebuie urmate pentru a putea fi siguri ca nu veti avea parte de neplaceri la inceputul sezonului cald, cand trebuie sa montati la loc setul de vara. Ce sfaturi sa urmati

  • stocati anvelopele intr-un loc ferit de precipitatii sau razele soarelui

Chiar daca pare un sfat de la sine inteles, sunt multe cazuri cand soferii lasa anvelopele in curte, neavand spatiu indeajuns sau nu considera ca sunt afectate. Realitatea este inca ca razele soarelului afecteaza integritatea caucicului de pe marginea anvelopei si nu numai. De asemenea, precipiatiile sub forma de ploaie pot patrunde usor in interiorul cauciucului si se creaaza pungi de apa in anvelopa ce pot eroda cauciucul, procedeul de scotere completa a apei fiind unul anevoios.

  • stocati anvelopele intr-un loc ferit de pericol de foc sau substante toxice

Un alta sfat ce este usor ignorat de multi soferi, care stocheaza anvelopele in acelasi spatiu cu substante chimice ce pot altera integritatea cauciucului. De asemenea, riscul de incendiu este unul real, cauciucul fiind usor inflamabil, trebuie sa fiti atenti in a evita orice contact cu focul.

  • cum sa depozitati anvelopele

Daca sunt jantate, este recomandat sa le depozitati orizontal, una langa alta, pentru ca presiunea celor de deasupra sa nu apase pe prima. Daca sunt dejantate, puteti sa le stocati vertical, una peste alta.

Daca sunt respectate aceste recomandari, durata de viata a setului de cauciucuri auto va fi prelungit si vor fi evitate eventualele neplaceri. Este recomandat sa verificati starea pneurilor inainte de montarea lor pe masina, fie ca este vorba de anvelope de vara sau anvelope de iarna si indiferent de sezon. Setul de anvelope auto este singurul contact pe care masina il are cu partea carosabila, de aceea trebuie sa va asigurati ca sunt in stare buna.



Cum sa depozitezi anvelopele peste iarna