Stiri Auto

Cum sa depozitati anvelopele

Temperaturile ridicate incep sa faca locul celor cu minus, iar sezonul cald face loc celui rece. Iarna incepe sa bata la usa si odata cu ea si precipitatiile sub forma de zapada. Grija cea mai mare a soferilor este montarea unor anvelope de iarna care sa fie potrivite conditiilor de drum. Legea in acest caz spune ca trebuie sa aveti montate cauciucuri iarna pe masina daca carosabilul este acoperit cu zapada sau gheata sau polei. Daca un agent de circulatie depisteaza ca circulati cu anvelope de vara in timpul unor conditii neprielnice, riscati atat o amenda cat si suspendarea talonului.

Pentru a preveni eventualele neplaceri, se recomanda sa montati anvelope iarna atunci cand temperatura exterioara scade sub 7 grade. Anvelopele de vara se comporta indoielnic si isi pierd performantele cand sunt folosite sub acel prag termic, prin urmare riscul unui accident este marit, iar calitatea condusului scade.

Ramane intrebarea insa, dupa ce montati noile anvelope de iarna si le dati jos pe cele de vara, unde stocati cauciucurile ramase pana la noul sezon. Trebuie mentionat faptul ca felul in care depozitati anvelopele poate prelungi sau scadea durata lor de viata, iar in cazuri extreme, ele pot fi deteriorate sau suferi modificari care le fac nefolosibile. De ce trebuie sa tineti cont cand cautati un loc de depozitare:

Cum sa depozitati cauciucurile:

  1. intr-un loc ferit de razele soarelui

Cauciucul anvelopelor poate crapa sau suferi fisuri daca este expus o perioada indelungata in bataia soarelui. Este important ca depozitarea lor sa se faca intr-un loc racoros, ferit de bataia directa a soarelui sau de alta surse de caldura puternice.

  1. intr-un loc uscat

Anvelopele se pot degrada daca intra in contact cu substante toxice, inflamabile sau cu efect coroziv. Este important sa se evite si contactul cu apa, putand rezulta in deformari daca cauciucul intra in contact cu apa in permanenta.

  1. sa nu fie aplicata presiune asupra lor

Daca sunt pe janta, este recomandat sa fie depozitate doua cate doua, una peste alta. Daca sunt pe janta, si sunt depozitate toate 4 vertical, cea de jos va avea aplicata asupra ei forta celorlalte si este posibil sa se deformeze in timp. Daca nu aveti alta alta alternativa, este recomandat sa fie schimbata ordinea lor la o perioada pentru a evita eventuale defecte ce pot aparea. Daca sunt dejantate, pot fi depozitate vertical.

  1. sa nu aiba presiune ridicata in ele

Anvelopele vor sta un timp indelungat depozitate, fara sa fie folosite, prin urmare este important sa nu fie umflate la o presiune ridicata ca in timpul folosirii lor zilnice. Astfel cauciucul nu va fi tensionat si supus la o forta mare, ca in timpul rularii.

Prin urmare, conditiile depozitarii sunt importante pentru a prelungi durata de viata a unui set de anvelope. Sunt disponibile la vanzare rafturi speciale, care permit stocarea anvelopelor simplu si ferit, atat suspendate de perete sau in pozitie verticala, insa sustinute de tave metalice. Indiferent daca sunt pe jante tabla sau nu, anvelopele trebuie tratate si manevrate cu atentie pentru a nu produce defectiuni. Trebuie adus aminte faptul ca anvelopele sunt singurul si primul contact pe care masina il are cu asfaltul, prin urmare stare lor poate influenta puternic siguranta si calitatea experientei de condus.



Cum sa depozitati anvelopele