Stiri Auto

Cum afli durata de viata a unui bec auto xenon/halogen si cum esti sigur ca nu cumperi un fals

Durata de viata a becului auto pentru farurile cu xenon este una importanta, pentru ca nu vorbim de o piesa tocmai ieftina. Cei care vand becuri auto avanseaza tot felul de cifre, dar durata de viata se poate afla din fisa tehnica. Onlinesport.ro te ajuta sa faci o alegere in cunostinta de cauza. Un mic ghid de becuri auto care te sprijina si sa nu cumperi falsuri. 

Becurile auto care se respecta vin cu o fisa tehnica. Osram joaca transparent pe site-ul oficial din SUA, iar informatiile se pot afla usor. De exemplu, modelul Night Breaker Unlimited cu soclul D1S, are o fisa tehnica pe care o poti descarca in format PDF de aici.

In document, pe pagina a doua se vede capitolul Lifespan (durata de viata). Sunt doua durate de viata, B3 si TC. Dupa cum se observa, spre deosebire de vanzatorii de becuri care avanseaza durata de viata in ore de functionare, producatorul ofera un standard despre care habar nu ai ce inseamna.

Totusi, ce inseamna B3 si TC? B3 inseamna ca la 1500 de ore de functionare 97% dintre becuri (adica aproape toate) inca sunt in parametri. Abia dupa acest timp este posibil sa inceapa sa apara defectiuni. TC inseamna ca la 2500 de ore de functionare 67% dintre becuri deja s-au stricat. Iar fiecare, de aici, isi poate face un calcul.

Asa ca, daca vrei sa iti cumperi un bec si nu vrei sa fii pacalit de vanzatori, cere-le direct fisa tehnica in care cauti durata de viata pentru B3 si TC. Sau cauta direct pe site-urile producatorilor, Osram, Philips sau altii. Acest lucru te poate ajuta, pe langa a lua in calcul pretul si alte caracterstici (luminonizate, intenstitate, temperatura de culoare etc), sa faci o alegere corecta.

Aceleasi standarde sunt si la halogen

Standardele B3 si TC se aplica inclusiv la becurile auto cu halogen. B3 pentru meciurile normale cu halogen este de 330 de ore si coboara la de 100/150 de ore pentru becurile foarte luminoase.

Stiati ca...

Timisoara a fost primul oras cu iluminat public din Europa? Dar nu cu becuri, ci cu lampi stradale.

Primele faruri auto functionau cu ulei sau alcool? Primele faruri de pe  masini au fost introduse in anii 1880 si functionau cu ulei sau alcool. Alcoolul era preferat pentru ca era rezistent la vant. Primul far electric auto a fost introdus in anul 1898 si era o dotare optionala. (foto sus)

Atentie la falsuri, chiar si la cele scumpe

Piata falsurilor in Romania este importanta. Pe durata a 3-4 ani am injurat Philips pentru becurile proaste (am schimbat 3 seturi pentru ca se stricau rapid si am mers cu masina avand lumini slabe, desi becurile erau nou-noute), pentru ca apoi sa imi dau seama ca ceva nu e in regula. Am mers direct la sursa si am aflat ca becurile nu erau Philips, ci niste falsuri ordinare. Si niste falsuri ordinare  scumpe.

Vorbind cu specialistul pentru becuri auto de la Philips Romania, am aflat ca modelul Philips  Xenstart (pe care il cumparasem in trei randuri in 3-4 ani) de fapt nu exista, becul fiind contrafacut. Si cumparasem la recomandarea unui magazin cunoscut in comunitatea Volkswagen Romania, nu "de pe strada". Nici nu au clipit cei de la magazin cand le-am spus ca becul era fals. 

Asadar, atentie la falsurile Philips. Philips Xenstart nu exista, chiar daca pretul este de bec original, adica in jur de 200 si chiar 300 de lei. Lumina este pur si simplu chioara, pentru ca e fals. Iar becul venea intr-o cutie pe care scria ca este piesa originala de inlocuire (original spare part) cu sigla VW si Audi! (foto sus)

Atentie de unde cumperi becurile,  pentru ca baietii sunt tari si au inteles psihologia: tin de pret ca sa para orginale!

Pasii de urmat atunci cand cumperi un bec auto:
1. Cauta pe site-urile producatorilor modelele de becuri dorite.
2. Alege modelul sau modelele dorite, fa o lista scurta cu codurile, denumirile etc.
3. Mergi la magazinele online sau cele fizice de incredere si afla preturile produselor aflate in lista ta.
4. Cumpara.

Cea mai mare greseala: Sa suni la un magazin cerand sa ti se recomande un model de „bec bun”. Daca magazinul nu e de incredere, sansa de a fi pacalit e foarte mare. V-o spune Je.

Totusi, unii pot spune „ce mare chestie, un bec e doar un bec”, nu e bun, se arde iei altul. Nu e chiar asa, pentru ca preturile sunt mari la xenon, nu il poti schimba lunar si nici anual nu e o afacere buna. Iar un bec, oricat ar fi el de bec inventat de Edison in 1879, te poate ajuta sa vezi noaptea un pieton pe care, cu un bec fals, Doamne Fereste il poti vedea tarziu. 

De unde cumperi becuri de incredere, dar si cu pret decent

Sunt in Romania surse de incredere pentru becurile auto cu xenon. Dar cele mai bune deal-uri sunt pe Amazon Germania sau UK, cu conditia sa livreze in Romania.

Ca idee, pentru modelul de mai sus, xenon Osram Night Breaker Unlimited D1S, cel mai ieftin pret in Romania gasit de mine la acest moment dintr-o sursa de incredere de pe online-ul romanesc a fost de 302 lei pe bucata (redus de la 359).

O alta sursa de incredere, indicata de reprezentantul Philips Romania, un magazin de nisa, vindea acelasi produs cu 400 de lei, iar cu o reducere de 10% se ajungea la 360 de lei. 

Am apelat la Amazon, am gasit acelasi bec vandut direct de la Osram din Germania cu 51 de euro pe bucata (229 de lei), redus de la 100 de euro, plus 50 de lei transport. Ceea ce, la doua becuri a insemnat o economie de 100 de lei  fata de cel mai ieftin pret de incredere din Romania, bani cu care poti face montajul sau poti cumpara o jucarie unui copil. 



Cum afli durata de viata a unui bec auto xenon/halogen si cum esti sigur ca nu cumperi un fals