Stiri Auto

Cele mai comune dimensiuni de anvelope

Anvelopele sunt o parte esentiala in tot ansamblul masinii, iar starea lor poate influenta complet siguranta condusului si perforamantele pe care masina le ofera. 

Pentru a fi siguri ca veti beneficia din plin de toate puterea masinii si nu veti schimba cu nimic tinuta de drum, este important sa montati anvelope cu dimensiunea recomandata de catre producatorul autoturismului. Dimensiunile recomandate de catre producator au fost testate si asigura o buna folosire atat din punctul de vedere al performantelor motorului cat si din punct de vedere al stabilitatii in viraje si a tinutei de drum.

Dimensiunile recomandate de producator sunt si cele omologate de catre RAR in cartea tehnica a masinii. Exista cazuri in care masina trece inspectia cu un set de anvelope diferite fata de cele standard si acea dimensiune este omologata in cartea masinii.

In acel caz, exista sansele ca pozitia de drum a intregului autoturism sa fie afectata datorita dimensiunilor diferite. In cazul extreme, anvelopa poate sari complet de pe janta daca este mult mai mica decat dimensiunea jantei. In cazul in care roata montata are o dimensiune mult mai ridicata decat cea recomandate, asta poate sa uzeze mai rapid amortizoarele si restul articulatiilor masinii.

Daca nu sunteti siguri de cauciucurile pe care trebuie sa le aveti montate si dimensiunea lor, este cel mai sigur sa apelati la un dealer autorizat al marcii de autoturism cu care circulati. Daca nu aveti la dispozitie timpul necesar pentru a vizita o reprezentanta, exista o solutie mai simpla si la indemana.

La majoritatea autoturismelor exista inscriptionat pe un abtibild, fie in interiorul torpedoului sau pe capacul de la rezervor sau fie pe stalpul de la portiera soferului, dimensiunile de anvelope omologate si recomandate pentru acea masina.

Bazat pe un esantion de soferi din Romania, am alcatuit o serie de dimensiuni uzuale de anvelope. Soferii participinati conduc un minim de 10 mii de km anual, au varsta cuprinsa intre 24 si 35 de ani, cu studii superioare si au cel putin o intrare in service pe an pentru revizie.

Cele mai comune dimensiuni sunt:

Dimensiunile sunt enumerate in ordine descrescatoare a popularitatii lor. Cea mai populara dimensiune este cea de 195 65 r15, fiind cea mai comuna pentru gama de masini de clasa medie si compacta care circula in tara la noi. Dimensiunile se aplica pentru atat pentru cazurile de jante aliaj si jante tabla si sunt dimensiuni standard pentru o gama variata de autoturisme si vehicule. 



Cele mai comune dimensiuni de anvelope