Stiri Auto

Cele mai comune dimensiuni anvelope iarna

Odata cu schimbarea sezonului si a temperaturilor, o grija importanta a oricarui sofer este pregatirea masinii pentru noile conditii de drum. In cazul iernii, este important sa se faca o inspectie generala a masinii, pentru a o pregati de temperaturile scazute si de zapada. O schimbare importanta o reprezinta si montarea unor anvelope iarna pe masina. Ele sunt obligatorii prin lege, insa pe buna dreptate. Ele ajuta pastrarea unei aderente ridicate in perioada iernii, pe zapada, polei sau gheata. Mai mult de atat, sub temperatura de 7 grade, profilele de iarna ofera o performanta net superioara celor de vara.

Este important sa nu alegeti cauciucurile doar dupa considerente de pret, si sa alegeti anvelope iarna ieftine, fara sa tineti cont de performanta oferita. Acest aspect este valabil indiferent ca doriti sa cumparati simple anvelope logan sau doriti performanta in cazul unor anvelope off road. Este necesar sa montati doar anvelopele care sunt omologate in cartea masinii pentru acel model. Daca montati alte dimensiuni si sunteti depistati de catre un agent de circultatie, riscati suspendarea talonului si amenda de circulatie.

In cazul sezonului rece, este recomandat sa montati anvelopele cu dimensiunea cea mai mica din cele omologate. Amprenta la sol astfel va fi cat mai redusa, permitand cauciucului sa patrunda mai usor in zonele puternic inzapezite. Va prezentam o lista de dimensiuni uzuale de anvelope de iarna, formata dupa un esantion de soferi care circula un minim de 10.000 mii de km anual si au programate un numar minim de 2 intrari pe an in service autorizat, pentru schimburi obligatorii.

Dimensiuni uzuale de anvelope iarna

  • anvelope iarna 205 55 r16

  • anvelope iarna 185 65 r15

  • anvelope iarna 195 65 r15

  • anvelope iarna 205 60 r16

  • anvelope iarna 185 65 r14

  • anvelope iarna 175 65 r14

  • anvelope iarna 195 70 r15c

Dimensiunile uzuale sunt formate preponderent din dimensiune de anvelope pentru autoturisme de gama compacta. Marea majoritate sunt R15, urmate de R14 si R16. Putem trage astfel concluzia ca majoritatea masinilor sunt din gama medie si soferii romani prefera anvelopa cu un talon ridicat, pentru un stil de condus preventiv.



Cele mai comune dimensiuni anvelope iarna