Stiri Auto

Cele mai bune anvelope iarna 2020-2021, conform test TCS - Touring Club Suisse

In fiecare an, marile publicatii din domeniul auto vin in intampinarea soferilor cu cele mai elaborate si solicitante teste la care sunt supuse anvelopele. Aceste teste, in marea lor majoritate, stabilesc care sunt cele mai bune anvelope pentru sezonul in curs. Sunt publicatii care ajung chiar pana in punctul de a delimita foarte clar rezultatele, intocmind un top al celor mai bune anvelope. Dat fiind ca sezonul rece a sosit deja in Romania, o sa vorbim in acest articol despre primul test realizat de catre publicatia elvetiana TCS (Touring Club Suisse) pentru sezonul de iarna 2020-2021, la anvelope de iarna.

Testul a fost realizat pe 15 modele de cauciucuri iarna cu dimensiunea 205/55 R16, modele care acopera toate cele 3 segmente de pret: buget, mediu si premium. Categoriile de testare au fost ponderate dupa cum urmeaza: siguranta, economie si ecologie. Rezultatele testului pot fi transpuse in general la dimensiuni similare ale unei anvelope din aceeasi serie. Deoarece scalele si cerintele de evaluare sunt ajustate in mod regulat, rezultatele testelor si evaluarile lor pot varia de la an la an.

Mentionam faptul ca in urma testului, cele 15 profile testate, au fost impartite in 4 categorii: foarte recomandate, recomandate, recomandate cu rezerva si nerecomandate. Pentru a ajunge la o astfel de repartizare si pentru ca aceasta sa fie cat mai realista, testul a presupus analizarea unor criterii, precum: comportamentul pe carosabil uscat / umed / inzapezit / inghetat, zgomot si confort, dar si consumul (dupa cum bine stim, rezistenta la rulare influenteaza consumul de combustibil si uzura).

Dupa parcurgerea articolului, va invitam sa descoperiti oferta completa de anvelope iarna si anvelope all season disponibila pe AnveloSHOP.ro. Puteti profita astfel, la acest moment, de o serie de campanii promotionale desfasurate de producatorii anvelopelor, precum Continental, Falken, Goodyear-Dunlop sau Michelin. Promotii care va aduc cadouri sub forma de vouchere de pana la 300 LEI, la achizitia unui set de cauciucuri iarna sau cauciucuri all season.

Cele mai performante anvelope de iarna

Incepem cu categoria anvelopelor foarte recomandate, care au avut ca plus comun, faptul ca sunt foarte echilibrate in ceea ce priveste performanta generala. Profilul Bridgestone Blizzak LM005 s-a remarcat prin cel mai bun scor in conditii de carosabil umed, in timp ce Maxxis Premitra Snow WP6 a obtinut cel mai bun scor pe teren uscat, dar si cel mai bun raiting pentru zgomot.

La capitolul performanta pe zapada si gheata, pe langa cele doua cauciucuri mentionate mai sus, s-au remarcat printr-un calificativ bun si Michelin Alpin 6, Dunlop Winter Sport 5, precum si Hankook i*cept RS2. Testul performantei pe carosabil uscat a condus spre un calificativ bun pentru Bridgestone Blizzak LM005, Michelin Alpin 6 si Hankook i*cept RS2. In ceea ce priveste calificativul de performanta pe carosabil umed, acesta a fost tot unul bun pentru Michelin, ceilalti competitori din aceasta categorie neavand mentiuni la testul pe carosabil umed.

Dat fiind ca nu exista, inca, anvelopa perfecta, expertii TCS au mentionat ca minus in cazul Bridgestone si Maxxis, o longevitate kilometrica mai mica decat a adversarilor din aceasta categorie.

Anvelope pentru o iarna sigura la volan

Trecem la categoria profilelor recomandate unde dintre cele 7 profile incluse aici, Continental WinterContact TS860, Toyo Eskimo HP2 si Pirelli Cinturato Winter au reusit sa obtina cel mai bun scor la capitolul zgomot, in timp ce Goodyear UltraGrip 9+ si profilul Pirelli nu au avut egal la testul pe carosabil inzapezit. In ceea ce priveste testul pe gheata, revenim din nou la profilul Toyo care a reusit sa ocupe prima pozitie.

Calificativul bun la testul pe zapada a revenit urmatoarelor profile: Continental WinterContact TS860, Sava Eskimo HP2 si Giti GitiWinter W1. Trecand la testul pe gheata, aici s-au remarcat prin calificativ bun profile, precum cel produs de Continental, profilul Falken Eurowinter HS01, profilul produs de Sava, dar si profilul produs de Giti.

Minusurile la aceasta categorie au fost acordate tuturor celor 7 profile, cel al performantei slabe pe drum uscat fiind acordat tuturor celor sapte competitori. Un al doilea minus, de unde au facut exceptie doar doua profile, Falken si Giti, a fost kilometrajul foarte mic. La testul pe carosabil umed, s-au regasit cu minusuri profilele Sava Eskimo HP2 si Giti GitiWinter W1, in timp ce minusurile pentru peformanta pe zapada si de consum combustibil au revenit profilului Falken Eurowinter HS01.

Anvelope de iarna atunci cand bugetul este prioritar

Ajunsi la categoria de ’’recomandate cu rezerva’’, intalnim un singur profil si anume, Semperit Speed-Grip 3. Acesta a avut un raiting foarte bun privind nivelul de zgomot si un raiting bun in testele pe zapada/gheata si in ceea ce priveste consumul de combustibil. Minusurile care au determinat expertii TCS sa catalogheze acest profil prin “recomandat cu rezerva”, au fost cele legate de kilometrajul mic, dar si performanta slaba pe teren uscat.

Ultima categorie din test este cea a profilelor “nerecomandate” de catre expertii TCS, acest lucru neinsemnad in mod obligatoriu ca cele doua profile, King Meiler Winter Tact WT81 si Tristar Snowpower HP, nu pot fi comercializate si intr-un final echipate pe autovehicul.

Desi profilul King Meiler a prezentat o foarte buna clasa de uzura si un scor bun privind consumul de combustibil, minusurile decisive au fost cele legate de performanta slaba pe carosabil uscat, nivelul ridicat de zgomot, precum si o performanta slaba pe drum umed. Cat despre profilul de la Tristar, acesta a performat cu un scor bun pe teren uscat, obtinand de asemenea si un bun consum de combustibil. Legat de minusurile care au decis verdictul de “nerecomandat”, acestea au fost kilometrajul foarte mic, performanta slaba pe zapada si scorul mic la testul pe carosabil umed.

Descoperiti tot testul, precum si infograficul cu rezultatele detaliate obtinute de catre fiecare profil de anvelope in parte, pe Blog AnveloSHOP.ro.



Cele mai bune anvelope iarna 2020-2021, conform test TCS - Touring Club Suisse