Stiri Auto

Ce anvelope sa alegeti pentru sezonul rece?

Cum sezonul rece al iernii devine tot mai prezent, este momentul ideal pentru a analiza o dilema pe care multi soferi o au in aceasta perioada, si anume montarea unui set de anvelope de iarna sau anvelope pentru toate anotimpurile, cunoscute si sub numele de anvelope all-season.

De asemenea, aveti inca ocazia sa profitati de campanii promotionale atractive in aceasta perioada, atat pentru anvelopele de iarna, cat si pentru cele all-season. Astfel de promotii sunt in desfasurare chiar acum pe AnveloSHOP.ro pentru anvelope de iarna si anvelope all-season de la marci premium precum Goodyear si Dunlop. Aceste promotii va aduc vouchere in valoare de pana la 200 de lei, in functie de modelul de anvelope ales.

Anvelopele all-season fac fata conditiilor "normale" de iarna

Majoritatea vehiculelor noi sunt echipate cu anvelope de vara atunci cand ies din fabrica, de unde necesitatea montarii de anvelope de sezon rece, cu marcaj M+S, conform legislatiei de circulatie in conditii de iarna. Ca si alternativa, anvelopele pentru toate sezoanele sunt concepute pentru a oferi o rulare relativ lina, o buna durabilitate si performante pe tot parcursul anului si, prin urmare, nu este de mirare de ce sunt din ce in ce mai populare. Anvelopele pentru toate sezoanele ofera performante versatile si sunt concepute pentru a functiona intr-o varietate de conditii, inclusiv pe drumuri umede si in conditii rezonabile de iarna. Anvelopele pentru toate anotimpurile sunt concepute pentru a oferi o combinatie a beneficiilor anvelopelor de vara si de iarna.

Pentru a oferi performante bune intr-o varietate de conditii de condus, anvelopele all-season trebuie sa faca in mod inevitabil anumite compromisuri in ceea ce priveste performanta optima de vara si, respectiv, de iarna.

Acest lucru inseamna ca anvelopele all-season nu vor oferi aceeasi calitate de aderenta buna si manevrabilitate precisa ca o anvelopa de vara. In egala masura, o anvelopa pentru toate sezoanele nu este conceputa pentru a face fata conditiilor extreme de iarna, cum ar fi conducerea prelungita pe zapada sau gheata, in special pe pante sau la viteze mai mari.

Tehnologia anvelopelor pentru toate sezoanele ofera performante excelente pe tot parcursul anului pentru soferii care locuiesc in climate moderate si care nu se confrunta frecvent cu frig extrem, gheata si zapada in lunile sezonului rece.

Anvelopele de iarna sunt concepute pentru conditii reale de iarna

Cand vine vorba de condusul pe timp de iarna, este important sa aveti anvelopele potrivite. Nu uitati ca anvelopele sunt singurul si unicul contact al masinii dvs. cu drumul pe care circulati. Anvelopele de iarna au fost proiectate pentru a se adapta la conditiile dificile specifice de conducere pe timp de iarna. De la zapada abundenta la gheata, drumurile de iarna sunt extrem de imprevizibile. Aceste conditii fac ca anvelopele sa aiba probleme de aderenta si tractiune ca in niciun alt anotimp al anului. Combinatia dintre temperaturile scazute, gheata si zapada poate fi combatuta cel mai bine cu ajutorul anvelopelor de iarna, care sunt special concepute pentru a performa in conditii de iarna, atunci cand temperaturile exterioare scad sub 7°C.

Exista caracteristici specifice ale anvelopelor de iarna care le fac optime pentru sezonul rece, si anume cauciucul cu proprietati termice specifice din care sunt fabricate, precum si adancimea benzii de rulare si designul acestora. Toate aceste calitati ale anvelopelor de iarna sunt confirmate si mai mult, in comparatie cu anvelopele pentru toate sezoanele, de pictograma de pe flancul anvelopei, care reprezinta 3 varfuri de munte si un fulg de zapada, ceea ce inseamna 3PMSF - 3 Peak Mountain Snow Flake. Acest marcaj, care completeaza bine-cunoscutul marcaj M+S, este, de asemenea, o garantie a unei performante superioare in conditii de iarna, asa cum au confirmat testele efectuate pe anvelopa.

Cauciucul benzii de rulare - la temperaturi extrem de scazute, compozitia de cauciuc a benzii de rulare a unei anvelope de vara se rigidizeaza si devine mai putin capabila sa asigure o tractiune suficienta si mai ales o aderenta adecvata. Pentru a combate acest lucru, compusii de cauciuc ai anvelopelor de iarna sunt conceputi pentru a ramane flexibili, permitand anvelopei sa prinda mai bine la drum.

Adancimea benzii de rulare si modelele benzii de rulare - o caracteristica unica a anvelopelor de iarna este adancimea crescuta a benzii de rulare si a canelurilor benzii de rulare, precum si modelele specifice ale benzii de rulare cu o multitudine de microlamele. Adancimea mai mare a benzii de rulare reduce acumularea de zapada si asigura o tractiune mai buna pe zapada. Modelele benzii de rulare a anvelopelor de iarna sunt concepute pentru a canaliza zapada si a indeparta eficient apa de pe sosea.

Anvelope de iarna vs. anvelope all season: care sunt mai bune?

Alegerea anvelopelor de iarna fata de anvelopele pentru toate sezoanele va depinde de locul in care locuiti si de conditiile in care conduceti. Daca va uitati la iernile din ultimii ani din punct de vedere climatic, puteti observa ca acest anotimp al anului devine in mod constant mai iertator in ceea ce priveste conditiile de drum. Asadar, alegerea unui set de anvelope all-season nu va fi cu siguranta o alegere rea. Cu toate acestea, trebuie reamintit faptul ca anvelopele de iarna ofera siguranta si performanta necesare in conditii de zapada abundenta sau pe drumuri inghetate.

Alegeti anvelopele de iarna daca:

- conduceti in mod regulat pe drumuri acoperite de zapada sau la temperaturi foarte scazute;

- trebuie sa accesati zone greu accesibile pe timp de iarna;

- parcurgeti multi kilometri pe timp de iarna.

Optati pentru anvelope pentru toate sezoanele daca:

- locuiti intr-o zona in care sezonul rece nu aduce cantitati semnificative de zapada sau temperaturi foarte scazute;

- parcurgeti relativ putini kilometri pe timp de iarna;

- nu aveti bugetul sau spatiul de depozitare disponibil pentru doua seturi de anvelope.



Ce anvelope sa alegeti pentru sezonul rece?