Stiri Auto

Cate stele au obtinut noile modele Dacia la testele de siguranta Euro NCAP

Reperul in materie de siguranta rutiera a oferit primele detalii despre cat de rezistente sunt noile modele produse de Dacia. Este vorba de modelele Sandero, Stepway si Logan lansate in toamna anului 2020.

Potrivit etalonului Euro NCAP noile masini ale producatorului Dacia au primit doua stele potrivit unei analize mai riguroase decat cele obisnuite pana in 2020.

La prima vedere cei care doresc sa-si achizitioneze noile modele Dacia ar putea fi dezamagiti si chiar ar fi tentati sa faca un pas inapoi gandindu-se la o siguranta scazuta comparativ cu alte modele existente pe piata.

In realitate lucrurile nu stau insa chiar asa, iar cele doua stele sunt de fapt patru, daca scoatem din calcul doua aspecte de siguranta luate in calcul la cea mai recenta testare Euro NCAP.

Sistemul de franare de urgenta de baza, exclusiv cu radar, reactioneaza numai la alte vehicule – in curand o cerinta legala -, dar nu este conceput pentru a preveni accidentele cu pietoni sau biciclisti si nu exista asistenta pentru pastrarea benzii de deplasare.

“Cu toate acestea, protectia pasagerilor in eventualitatea unui impact este respectabila, dand masinii performante care ar ridica masina la nivelul de patru stele daca nu ar fi fost luate in calcul neajunsurile sale din alte zone”, se arata in analiza celor de la Euro NCAP.

Asadar, noile modele Dacia ofera o protectie de 4 stele in ceea ce priveste protectia pasagerilor in caz de impact, dar per total masinile sunt clasate la 2 stele pentru ca sistemul de franare nu este conceput sa reactioneze la pietoni si biciclisti, respectiv nu exista asistenta pentru pastrarea benzii.

In acest moment soselele din Romania nu sunt marcate cu elementele necesare pentru a permite masinilor sa exploateze asistenta pentru pastrarea benzii de deplasare, acolo unde respectivele modele sunt prevazute cu senzori dedicati.

Cei de la NCAP iau in calcul urmatoarele repere in stabilirea clasificarii autoturismelor. Iata cum sta Dacia in 2021:

- siguranța pasagerilor adulți (4 stele);
- siguranța copiilor (4 stele);
- protejarea participanților la trafic vulnerabili precum bicicliști si pietoni (3 stele);
- sistemele de asistență (2 stele).



Cate stele au obtinut noile modele Dacia la testele de siguranta Euro NCAP