Stiri Auto

Cand trebuie schimbate anvelopele?

Ca orice alta piesa de pe autoturism, anvelopele au o durata de viata relativa, care este influentata de stilul de condus pe care il aveti si de duritatea cauciucului folosit la constructia acestora.

Pot fi anvelope care au un cauciuc mai tare, care le permite sa ruleze mai multi km insa au performanta scazuta iar aderenta oferita nu este la nivel ridicat. Indiferent de compozitia pneurilor insa, acestea au o durata de viata care trebuie respectata si sa le schimbati cat observati ca starea lor este precara.

In prezent, legislatia auto in vigoare stipuleaza ca sunteti obligati sa montati anvelope auto daca cele actuale au sub 1.6mm inaltimea profilului. Daca sunteti depistati ruland cu cauciucuri sub acel prag de inaltime, riscati atat amenda contraventionala cat si suspendarea talonului. De aceea nu este recomandat sa amanati montarea unor cauciucuri noi daca situatia o cere. Sunt insa si alte situatii care sunt semne clare ca trebuie sa va schimbati pneurile.

Semne ca trebuie sa montati anvelope noi

  • taieturi sau galme pronuntate pe flanc

Daca observati taieturi mari sau galme de proportii ridicate, este un semn ca flancul anvelopei este intr-o stare precara iar riscul de explozie este unul ridicat. Nu este recomandat sa va puneti siguranta in pericol si sa rulati cu anvelope intr-o stare precara.

  • profile diferite pe o axa

Legislatia auto in vigoare obliga toti conducatorii auto sa aiba acelasi profil pe o axa a masinii. Este o recomandare pentru cei care au masina cu tractiune integrala sa aiba acelasi profil cu acelasi grad de inaltime pe cele toate 4 roti, asta fiind o sugestie potrivita pentru diferential, diferenta de inaltime sau profil putand fi perceputa ca inclinatie diferita de catre masina.

  • uzura neuniforma sau pronuntata

Cea mai clara dintre toate o reprezinta uzura pronuntata sau chiar neuniforma. Cea din urma reprezinta un semnal de alarma ca aveti sistemul de directie defect si trebuie sa il refaceti. Gradul de uzura pronuntat trebuie sa fie un motiv clar pentru care trebuie sa montati anvelope noi.



Cand trebuie schimbate anvelopele?