Stiri Auto

Avem gropi pana si pe pistele de pe Aeroportul Otopeni

Pistele de pe Aeroportul Otopeni, singurul din Europa la care se simt denivelarile  decolari si aterizari, se afla intr-o situatie deplorabila. Recent, o aeronava a dislocat o bucata din teresament.

Asociatia Pro Infrastructura, o miscare pe online-ul din Romania care de ani de zile monitorizeaza felul în care se implementează principalele proiecte de investiții în infrastructura de transport,  publicat pe retelele sociale acuzatii grave la adresa Aeroportului Otopeni.

Pro Infrastructura sustine ca un in timpul decolarii unui Boeing 747-400 al companiei israeliene El Al, o bucată din pistă s-a dislocat complet, forțând închiderea de urgență a acesteia, publicand si o imagine in acest sens. Evenimentul a fost recunoscut si de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, care a anuntat dupa demascarea incidentului: „La decolarea de pe pista 08R a cursei El-Al de vineri, 30 martie, operată cu o aeronavă Boeing 747-400, s-a produs o exfoliere a statului asfaltic de uzură, cu o grosime de 0,6 cm”.

Comunicatul Pro Infrastructura contine detalii socante, printre care si faptul ca avioanele TAROM care folosesc Aeroportul Otopeni trebuie sa schimbe cauciucurile de 5-6 ori mai des din cauza uzurii premature cauzate de starea deplorabila a pistelor.

Aeroportul Otopeni detine o singura pista functionala pe intreaga lungime, numita 08R/26L, cea de pe care a sarit recent bucata de asfalt. Mai exista si o a doua pista, insa aceasta este folosita doar pe trei sferturi din lungime, din cauza teresamentului plin de gropi. Pista se numeste 08L si este cea pe care traficul aerian a fost redirectionat dupa problemele de la pista de baza, 08R/26.

Despre pista 08L se stie ca este prea scurta. Au fost multe discutii despre posibilele accidente ce pot surveni din cauza suprafetei insuficiente de rulare.

Mai jos, intreg comunicatul.

INCIDENT GRAV de siguranță săptămâna trecută pe Aeroportul International Henri Coanda din cauza stării dezastruoase a pistelor de aterizare-decolare!

Organizația noastră a mai atras atenția recent asupra stării execrabile a pistelor și a suprafețelor de mișcare de pe aeroportul din Otopeni. Din păcate suntem nevoiți să o facem din nou, deoarece este inadmisibil că starea actuală a infrastructurii ajunge să pună în pericol siguranța aeronavelor și implicit a pasagerilor!

Pista 08R/26L, singura operațională pe întreaga lungime de 3500m, cârpită în repetate rânduri cu straturi subțiri de asfalt, a ajuns să reprezinte un adevărat risc de siguranță. Spre exemplu, vinerea trecută, în urma decolării unei aeronave Boeing 747-400 a companiei israeliene El Al, o bucată din pistă s-a dislocat complet, forțând închiderea de urgență a acesteia. O astfel de situație este extrem de gravă, punând în pericol atât siguranța aeronavei cât și a călătorilor, indicând nevoia urgentă de reparații capitale, nefiind vorba de primul incident de acest fel.

În timpul acestui incident, pista 08L/26R, cealaltă pistă a aeroportului, degradată profund, nefuncțională pe o treime din lungime, era închisă complet pentru lucrări de întreținere. În consecință, timp de mai bine de o oră, Aeroportul Internațional Henri Coandă București a fost complet închis traficului aerian, aeronavele aflate în zbor fiind nevoite să evolueze în zone de așteptare până la remedierea problemelor!

Practic s-a ajuns în situația în care piloții, controlorii de trafic aerian și chiar managerii companiilor aeriene atrag atenția că starea infrastructurii aeroportuare a devenit inacceptabilă și riscurile operaționale sunt extrem de ridicate! Până și conducerea operatorului național TAROM a declarat recent că este nevoită să schimbe anvelopele aeronavelor de 5-6 ori mai des decât în mod normal din cauza pistelor și suprafețelor de mișcare degradate.

Solicităm Companiei Naționale Aeroporturi București precum și Ministerului Transporturilor din România să ia de măsuri urgente pentru reabilitarea capitală și operaționalizarea pistelor Aeroportului Henri Coandă pentru a nu avea evenimente cu posibile urmări tragice!



Avem gropi pana si pe pistele de pe Aeroportul Otopeni