Stiri Auto

Avantajele anvelopelor de iarna

Sezonul de iarna se apropie cu pasi repezi. Daca aveti in plan o vacanta la munte, ar fi bine sa aveti echipate anvelopele de iarna, chiar daca nu a nins inca. O sa va explicam de ce anvelopele de iarna sunt de un real avantaj atunci cand temperaturile ambientale scad.

Pentru o oferta completa si diversificata de anvelope de iarna si anvelope all season, inclusiv cele prezentate in acest articol, va asteptam pe site-ul AnvelopeMAG.ro, unde veti gasi permanent oferte si promotii cu cadouri.

Cand ar trebui achizitionate anvelopele de iarna?

Atunci cand temperatura scade sub 7 grade Celsius, anvelopele de vara incep sa-si piarda proprietatile de aderenta si franare, compusul de cauciuc devenind mai rigid, in concluzie mai alunecos pe carosabil. Anvelopele de iarna in schimb se comporta fix invers, ele incepand sa se „simta” din ce in ce mai bine atunci cand temperaturile scad sub 7 grade.

Cum sa recunoasteti o anvelopa de iarna? Acestea trebuie sa prezinte marcajele M+S (mud and snow) si simbolul 3PMSF (3 peak mountain snow flake) o iconita sub forma de munte cu un fulg de zapada in interior.

De ce ar trebui sa cumparati anvelope de iarna?

Anvelopele de iarna sunt concepute pentru vreme capricioasa, iar profilul benzii de rulare este conceput special pentru a rula la temperaturi joase si oferind performante optime de aderenta pe drumuri acoperite de zapada, gheata sau zapada topita. Anvelopele de iarna isi pastreaza elasticilatea la temperaturi reduse, oferind o distanta de franare semnificativ mai scurta fata de anvelopele de vara pe drumurile acoperite de zadapa si gheata de exemplu. Datorita numarului mare de striatii si a profilului iregulat al benzii de rulare, anvelopa are o stabilitate foarte buna in viraje.

Cum depozitam anvelopele?

Dupa demontare, verificati vizual anvelopele pentru eventualele crapaturi, boalfe sau alte defecte mecanice. Inlaturati pietricelele din caneluri sau alte corpuri straine. Se recomanda ca anvelopele sa fie depozitate in locuri ferite de actiunea directa a razelor de soare, depare de orice sursa de caldura cum ar fi caloriferele sau sobele. Daca anvelopele se afla montate pe jante, atunci acestea se pot depozita orizontal, una peste alta. Daca nu se afla pe jante, atunci depozitati-le vertical.

Sfaturi de conducere preventiva pe timp de iarna

Poate ca este un lucru evident, dar conducerea pe timp de iarna trebuie adaptata vremii de afara. Astfel, primul lucru ar fi adaptarea vitezei de deplasare atunci cand pe drumul este umed sau acoperit de zapada. Pe timp de iarna trebuie sa fiti mult mai atenti deoarece nu se pot compara conditiile intre condusul pe timpul verii, cand drumul poate fi fie uscat fie umed din cauza ploii si cel de iarna. In timpul iernii nu trebuie sa va bazati doar pe performantele teoretice ale anvelopelor de iarna, deoarece pe drumurile umede sau acoperite de zapada, poate aparea GHEATA sau POLEIUL, unde se reduc performantele anvelopelor pentru sezonul rece, indiferent de marca sau pret! De asemenea, mariti distanta fata de autoturismul din fata, iar manevrele executati-le fara miscari bruste.

Se recomanda ca anvelopele de iarna sau all-season sa fie montate in seturi de cate 4. Nu recomandam montarea a doua anvelope de iarna cu doua de vara, dar daca situatia impune, atunci incercati sa montati anvelopele de iarna pe puntea spate, deoarece un spate derapat e mult mai greu de controlat si redresat.

De retinut:

  • schimbati la timp anvelopele de vara cu cele de iarna (recomandat atunci cand temperatura ajunge la 7 grade Celsius);

  • conduceti preventiv, adaptati viteza de deplasare si distanta;

  • depozitati anvelopele intr-un loc ferit de soare sau alte surse de caldura in apropriere;

  • nu amestecati anvelopele de vara cu cele de iarna.



Avantajele anvelopelor de iarna