Stiri Auto

Anvelopele de iarna si intretinerea lor

Iarna si-a intrat in drepturi, precum si anvelopele de iarna ce au fost montate pe masina in aceasta perioada. Prin urmare, venim in intampinarea ta cu o serie de sfaturi pentru o buna intretinere a acestora in sezonul rece.

Daca totusi, inca nu ai reusit sa iti achizitionezi un set de anvelope pentru sezonul rece si esti indecis, pe AnveloSHOP.ro te asteapta o oferta vasta cu cele mai bune anvelope iarna si anvelope all season. Oferta cuprinde atat cauciucuri de buget, cat si cauciucuri cu un cost mediu si premium. Livrarea este gratuita in toata tara, la minim 2 anvelope achizitionate sau la orice comanda de jante, in caz ca esti interesat de roti complete.

De ce sa folosesti anvelope de iarna

In afara de obligativitatea legala de a circula cu anvelope iarna sau all season in conditii de iarna, exista si alte motive temeinice pentru a o face.

Astfel, pe drumurile umede sau pe zapada, dar si pe suprafete uscate, la temperaturi exterioare scazute de sub 7° C, anvelopele de iarna garanteaza mai multa siguranta în comparatie cu anvelopele de vara, deoarece acestea sunt special concepute pentru temperaturi scazute. Aderenta anvelopelor de vara scade la temperaturi scazute, in timp ce anvelopele de iarna garanteaza o aderenta optima datorita componentelor lor specifice.

Modelul special al benzii de rulare de iarna are un nivel ridicat de drenaj pentru a evita orice risc de acvaplanare care poate aparea pe suprafete umede sau in prezenta cumularilor de apa de pe carosabil. Acesta este momentul cand vehiculele „plutesc” din cauza incapacitatii anvelopelor de a evacua eficient apa.

Atunci cand temperatura este sub 7° C, anvelopele de iarna permit reducerea distantei de franare in medie cu 10% pe suprafetele umede si cu aproximativ 20% pe zapada, comparativ cu anvelopele de vara.

Montate la inceputul sezonului, anvelopele de iarna iti permit sa conduci pe drumuri uscate si umede, precum si pe zapada, mentinand in acelasi timp un control maxim datorita tehnologiei lor inovatoare in baza carora sunt fabricate.

La viteze egale, anvelopele de iarna permit performante ridicate pe orice tip de suprafata la o temperatura sub 7° C. Aderenta sporita garanteaza un nivel ridicat de tractiune, stabilitate si eficienta de franare si ofera astfel, un confort excelent la conducere.

Anvelopele de iarna iti permit sa calatoresti din toamna pana in primavara fara griji sau fara a fi blocat din cauza conditiilor meteorologice.

Verifica presiunea anvelopelor de iarna

Pentru anvelopele de iarna, se recomanda o presiune suplimentara de 0,2 bari datorita fluctuatiilor termice care duc la scaderea presiunii anvelopelor. Cel mai bine este sa masori presiunea la rece, inainte de a porni la drum sau la cel putin 30 de minute dupa oprirea vehiculului, pentru a te asigura ca nu a fost modificata presiunea de catre caldura produsa in timpul conducerii. Verificarile anvelopelor de iarna nu trebuie efectuate numai dupa constatarea de posibile probleme (cum ar fi umflarea anvelopelor), ci si cel putin o data pe luna.

Manevre flexibile

Evita acceleratia brusca sau franarea care poate cauza pierderea aderentei vehiculului pe suprafete umede sau inzapezite. De asemenea, evita sa bruschezi miscarile volanului, respectiv directia masinii.

Monteaza intotdeauna 4 anvelope de iarna

Este necesar un echipament uniform pentru a asigura performante si siguranta optime in timpul conducerii. Incerca sa montezi intotdeauna 4 anvelope de iarna de aceeasi marca si cu aceleasi caracteristici si profil banda de rulare. Este chiar obligatoriu, din punct de vedere legal, sa ai anvelope identice pe aceeasi axa de rulare.

Verifica limita de viteza

Respecta limitele de viteza marcate pe exteriorul anvelopei. Anvelopele de iarna adesea sunt utilizate la o viteza mai mica decat cea impusa de lege.

Schimbarea anvelopelor

Rotatia anvelopelor asigura uzura uniforma a anvelopelor si astfel, o longevitate sporita. Anvelopele de iarna trebuie controlate si eventual schimbate la fiecare 8.000 / 10.000 km, in functie de modul de conducere a fiecaruia si nivelul de uzura ce este indicat de martorii de uzura de pe banda de rulare.

Verifica banda de rulare

Performanta anvelopelor de iarna este excelenta pe zapada, in conditiile unei profunzimi a benzii de rulare de 4 mm. Legea recomanda o adancime minima a benzii de rulare de 1,6 mm pentru anvelope, dar pentru anvelopele de iarna, daca se doreste o siguranta si o conducere optima, este recomandat sa nu se coboare cu uzura sub 4 mm de profunzime restanta.

Longevitate

Cand nu este utilizata, anvelopa de iarna trebuie depozitata, de preferinta in versiune de roti complete, umflate, presiunea fiind verificata periodic. Cel mai bun mod de a le depozita este sa le suspenzi vertical intr-un singur rand de rafturi, la cel putin 10 cm de podea, pentru a nu deteriora profilul.



Anvelopele de iarna si intretinerea lor