Stiri Auto

Anvelopele de iarna au devenit obligatorii

Senatul a adoptat marti Legea care prevedea obligativitatea echiparii masinilor cu anvelope de iarna, in perioada 1 noiembrie - 1 martie a fiecarui sezon rece. Amenzile pentru incalcarea acestui act normativ sunt mari si depasesc costurile echiparii unei masini normale cu pneuri de iarna.

Soferii vor fi obligati ca, în perioada sezonului rece, începând cu luna noiembrie, sa îsi echipeze masinile cu anvelope de iarna sau tip all season, în caz contrar urmând sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse între 2.500 lei si 4.000 lei, precum si retinerea permisului auto.

Obligatia a fost introdusa printr-o ordonanta aprobata de Guvern. Textul de lege a fost adoptat cu 63 de voturi "pentru", 16 "împotriva" si cinci abtineri si stabileste ca obligativitatea echiparii cu anvelope de iarna si cu lanturi de asemenea a vehiculelor de transport marfa de peste 3,5 tone si a celor de transport persoane cu peste 9 locuri.

La nivel de costuri, de exemplu, echiparea unei Dacii Logan cu roti de 15 inci cu pneuri de iarna costa in jur de 600-700 de lei (pneuri de calitate medie marca Debica, fara jante), iar echiparea unor sedanuri de la Volkswagen sau Opel in jur de 1.600-1.800 de lei (pe dimensiunea 215/55/16, marci de cauciucuri ca Dunlop sau Bridgestone, fara jante).

Costurile unor jante din tabla pe dimensiuni de 15 sau 16 inci sunt cuprinse intre 200 si 300 de lei pe bucata.

Onlinesport



Anvelopele de iarna au devenit obligatorii