Stiri Auto

Anvelope M+S si 3PMSF. Cum se verifica daca anvelopele sunt adaptate sezonului de iarna

Pregatirile pentru sezonul de iarna ar trebui sa inceapa cat mai din timp. Astfel, alegerea unor anvelope adecvate poate sa fie foarte exigenta si sa solicite un timp indelungat. Articolul de mai jos precizeaza criteriile de avut in vedere pentru a gasi un model optim. In acest sens, explicam ce reprezinta marcajele M+S si 3PMSF de pe flancul anvelopei si ce asigurari prezinta aceste simboluri.

Absenta unor criterii comune de evaluare a anvelopelor de iarna fac alegerea acestora si mai complicata. Diferentierea intre modelele de anvelope pentru diferite sezoane a reprezentat dintotdeauna o ’’durere de cap’’ pentru multi conducatori auto. Insa situatia s-a ameliorat incepand din anul 2012, cand Uniunea Europeana si ONU au adoptat o reglementare comuna referitoare la marcajele de iarna ce se aplica anvelopelor destinate sezonului rece.

In acelasi timp, s-ar parea ca inca numerosi soferi nu stiu foarte bine a interpreta marcajele de pe o anvelopa si a concluziona daca aceasta este adecvata pentru o utilizare in conditii de iarna.

Cum se recunoaste o anvelopa de iarna?

Anvelopele de iarna trebuie sa garanteze o siguranta optima, chiar si in conditiile cele mai dificile, respectiv in conditii de zapada si gheata pe carosabil. Astfel, este important ca demararea sa se realizeze cu usurinta, sa se mentina traiectoria (in special in viraje) si in acelasi timp franarea in conditiile dificile de iarna, cea din urma reprezentand un parametru cheie pentru conducerea in sezonul rece. Stoparea unui vehicul ce se afla in miscare este cel mai bun indicator in ceea ce priveste calitatea unei anvelope. Acest parametru se poate verifica cu usurinta si este fiabil prin repetarea masuratorilor.

Un cauciuc M+S va putea face fata tuturor conditiilor de iarna?

Raspuns: nu neaparat.

Atunci, ce reprezinta marcajul M+S de pe o anvelopa? Abrevierea provine din limba engleza de la MUD+SNOW, respectiv noroi si zapada si reprezinta doar declaratia unui producator de anvelope ca produsul sau functioneaza mai bine pe un drum inzapezit, comparativ cu o anvelopa obisnuita. Aceasta generalitate poate induce in eroare.

Atunci cand achizitionati anvelope de iarna, trebuie sa va amintiti ca simbolul M+S este prezent pe toate cauciucurile de iarna, dar nu toate anvelopele care au acest marcaj sunt cele mai adecvate pentru sezonul rece (conform imaginii de mai jos).

Acest marcaj M+S se poate intalni de asemenea, si pe anumite anvelope all season. In acelasi timp M+S este utilizat si pe modele de anvelope destinate pietei americane, chiar si in conditiile in care acestea nu corespund in nici un caz unei conduceri iarna.

In principiu, cauciucurile M+S sunt fabricate dintr-un amestec de cauciuc foarte moale si o banda de rulare pe care sunt dispuse un numar mare de incizii, in scopul unei aderente cat mai bune pe un drum inzapezit. Din pacate insa, performantele unei anvelope de iarna nu sunt omologate si validate pe criterii de testare comune tuturor fabricantilor si astfel, calitatile reale ale acestora pot fi discutabile.

Performantele unei anvelope de iarna depind exclusiv de parerea fabricantului? Ce reprezinta 3PMSF?

Pentru toti conducatorii auto, marcajul 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake) a fost creat pentru a fi recunoscut cu usurinta si reprezinta un fulg de zapada pe fondul unui munte cu 3 varfuri. Acest marcaj este singurul care confirma proprietatile reale si cu adevarat de iarna, a unei anvelope catalogata ca fiind cauciuc de iarna. Modelele de anvelope iarna care prezinta pe flanc acest marcaj sunt adaptate conditiilor atmosferice dificile din sezonul rece si isi pastreaza calitatile si performantele chiar si la temperaturi negative. Acest marcaj 3PMSF este standardizat si controlat de catre autoritatile Uniunii Europene si garanteaza ca anvelopa respectiva a fost validata in urma unor teste exigente, care corespund utilizarii in conditii severe de iarna.

Nota bene: Poate va intrebati de ce in acest articol facem o diferenta intre ’’anvelope pentru conditii de iarna dificila’’si ’’anvelope de iarna’’. Deoarece marcajul 3PMSF se poate intalni nu doar pe flancul cauciucurilor de iarna, dar si pe anumite modele de anvelope all season care raspund astfel, exigentelor specifice aderentei pe zapada.

Referitor la legislatia de montare anvelope de iarna, in numeroase tari europene exista deja o reglementare in acest sens si pentru a evita situatiile neplacute este foarte recomandat de verificat in care dintre aceste tari este obligatorie prezenta anvelopelor de iarna pe masina si in ce perioada a anului.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca producatorul astfel incat anvelopele sale sa aiba dreptul la marcajul 3PMSF?

Testul ISO, in acest sens, comportamentul si cum reactioneaza o anvelopa de iarna pe un carosabil inzapezit sau cu polei. Astfel, testul compara anvelopa respectivului fabricant, cu o anvelopa de referinta si rezultatul anvelopei testate trebuie sa fie superior cu cel putin 25% fata de anvelopa de referinta. Aceste rezultate trebuie sa fie obtinute in cel putin sase incercari din zece.

In ce conditii sunt testate anvelopele?

Testarea trebuie efectuata pe o pista relativ plata si acoperita de zapada compactata, cu o panta de maxim 2 grade si cu o lungime si latime adecvate testarii. Stratul de zapada trebuie sa fie format din:

  • un strat inferior ce are o grosime minima de 3cm

  • un strat superior cu o grosime de cca. 2cm

Pe durata testului, temperatura aerului la un metru inaltime de sol trebuie sa fie cuprinsa intre -2°C si -15°C, iar temperatura zapezii, masurata la o adancime de cca. 1cm, trebuie sa fie intre 4°C si 15°C. De preferinta, de evitat vanturile puternice, expunerea la soare si schimbarile de umiditate in timpul probelor de testare. Prin urmare, doar anvelopa care obtine certificarea poate sa fie marcata pe flanc cu simbolul 3PMSF si sa fie desemnata ca anvelopa iarna destinata celor mai dificile conditii de iarna.

Cum trebuie interpretate rezultatele testului?

O anvelopa nu poate fi considerata adecvata pentru o utilizare in conditii de ierni cu zapezi abundente, decat daca dovedeste o aderenta pe zapada superioara anvelopei de referinta din test.

Indicele de aderenta poate fi de asemeni determinat prin metoda de evaluare a tractiunii pe zapada. In acest caz, anvelopa trebuie sa ajunga la un indice de 1,10 ceea ce reprezinta plus 10% raportat la anvelopa de referinta.

Din pacate, rezultatele acestor testari specifice conditiilor de iarna, nu sunt comunicate in mod public si prin urmare nu se poate sti care modele de anvelope iarna au obtinut respectiva omologare. Ne putem face o opinie despre performantele diverselor modele de cauciucuri iarna, doar in urma testelor efectuate si rezultatelor publicate de organismele si revistele auto de specialitate. Astfel de teste pot fi regasite pe site-ul testanvelope.ro.

Anvelopele M+S au un scop oarecum diferit de cel al anvelopelor destinate cu adevarat utilizarii in conditii de iarna. Astfel, trebuie sa se urmareasca prezenta pe flancul anvelopei a marcajului cu 3 piscuri ce inconjoara un fulg de zapada. Doar acest simbol ce reprezinta omologarea 3PMSF garanteaza ca anvelopa respectiva este adaptata conditiilor severe din timpul iernii.

In consecinta, ce anvelope de iarna se recomanda pentru a fi cumparate?

Daca doriti sa rulati cu incredere si o siguranta sporita pe zapada si in conditii de temperaturi scazute, va trebui sa alegeti anvelope cu marcajul 3PMSF. De regula, la momentul actual, toate anvelopele de iarna si chiar anumite modele de anvelope all season premium (precum marcile Goodyear, Kleber, Continental, Michelin) care sunt comercializate in Europa, prezinta pe flanc ambele marcaje, respectiv M+S si 3PMSF.

 

Exceptii de la cele de mai sus, se pot intalni la modele de anvelope M+S destinate pietei americane, precum si la anvelope de marci necunoscute produse in Asia – fac exceptie marcile asiatice de notorietate si calitate buna. De asemeni, acest marcaj 3PMSF nu se regaseste la anvelope mai vechi de 10 ani, dar nu se recomanda aceste categorii ca fiind anvelope bune de iarna.

Pe AnveloSHOP.ro si AnvelopeMAG.ro, toate anvelopele de iarna comercializate, prezinta marcajul 3PMSF si de asemenea, anvelopele all season testate pentru acest marcaj sunt evidentiate in acest sens, in text precum si in poza produsului. Alegeti anvelope de iarna de calitate si cu 3PMSF pentru a va garanta drumuri in siguranta.Anvelope M+S si 3PMSF. Cum se verifica daca anvelopele sunt adaptate sezonului de iarna