Stiri Auto

Americanii aduc noi acuzații grave grupului Volkswagen

Procurorii din SUA au adus o nouă acuzație companiei de automobile Volkswagen. Americanii consideră că germanii au cunosut la cel mai înalt nivel manipularea emisiilor motoarelor diesel și doresc să îi tragă personal la răspunere pe capii VW.

„Schema Volkswagen de evitare a normelor legale a fost cunoscută de directorii cei mai mari ai companiei”, a declarat procurorul eneral al SUA, Jeff Sessions, într-o declarație citată de CNN.

„Dacă încerci să înșeli SUA, vei plăti un preț mare”, a mai declarat acesta.

Se știe că americanii nu se joacă și au arătat că nici pe proprii campioni nu îi iartă. Cazul în care SUA au demascat schema de dopaj a lui Lance Armstrong ce a dus la retragerea celor șapte titluri ale acestuia de la Turul Franței este o dovadă în acest sens.

În cazul VW, autoritățile americane doresc ca șefii VW să răspundă în fața legii. Unul dintre aceștia este fostul CEO, Martin Winterkorn. Deși VW a afirmat că până în anul 2015 directorii companiei nu au știut nimic despre emisiile trucate, autoritățile americane sunt de altă părere și vor să ajungă atât la Winterkorn, cât și la alții.

Winterkorn are oficial acuzat în SUA și s-ar putea cere extrădarea sa pentru proces.

Grupul VW, cel care are peste 650.000 de angajați fiind deținut parțial de statul german, s-ar putea găsi în situația de a plăti despăgubiri propriilor acționari, dacă acuzațiile de peste Ocean se dovedesc a fi adevărate. Acționarii se consideră înșelați de către directorii companiei care au acoperit acțiuni ilegale.

Procurorii SUA susțin că Winterkorn a fost informat despre emisiile trucate în anii 2014 și 2015 și că a colaborat cu alți seniori VW pentru a ascunde aceste lucruri și a păcăli legislația americană.

Atât VW, cât și Winterkorn au negat continuu că ar fi știut despre manipularea emisiilor, afirmând decizia de a folosi un program de computer care să diminueze de fațadă cifrele de poluare ar fi fost implementat în anul 2006 de persoane cu funcții mai mici, fără știința șefilor.

Există procese în SUA și Germania pornite de investitorii sau acționarii VW prin care se încearcă să se arate contrariul, iar reușita acestora ar putea depinde acum de acțiunea procurorilor americani, dacă se dovedește că acțiunea a fost concertată de la nivel înalt. Aceste procese au o miză de 10 miliarde de dolari doar în Europa. VW a plătit deja 30 de miliarde în acest scandal.



Americanii aduc noi acuzații grave grupului Volkswagen