Stiri Auto

Ai masina pregatita pentru concediu?

Sezonul de concedii este foarte aproape si fiecare se organizeaza pentru a avea totul planificat la momentul plecarii. Indiferent ca alegeti sa mergeti in vacanta in tara sau in afara tarii, veti fi nevoiti sa folositi masina personala pentru a va deplasa.

Avantajele spre deosebire de transportul in comun sunt clare: puteti sa va faceti singuri programul si stabiliti locatiile unde doriti sa va opriti, nu sunteti presat de un orar, puteti lua mai mult bagaj si stati mai confortabil.

Inainte sa plecati cu masina la drum, este recomandat sa faceti o revizie asupra starii autoturismului, astfel incat sa fiti siguri ca nu vor aparea defectiuni. O componenta a masinii, esentiala pentru siguranta si calitatea condusului, insa care este neglijata la revizii, sunt anvelopele. Setul de cauciucuri este contactul pe care masina il are cu asfaltul, prin urmare starea lor poate influenta puternic toata experienta condusului. In special in cazul unor cauciucuri vara, cand conduceti la viteze ridicate.

Importanta unor anvelope este in principal accentuata in cazul in care conduceti pe distante lungi cu viteza ridicata si aveti masina incarcata cu bagaje si pasageri. Ce inseamna anvelope potrivite totusi, ca sa stiti la ce sa va raportati:

  • profil cu o grosime a benzii de rulare peste 1.6mm
  • cauciuc fara defecte precum galme, crapaturi sau taieturi pronuntate pe flanc
  • anvelope potrivite sezonului si temperaturilor, in acest caz, anvelope de vara
  • profil asemenator de anvelope pe stanga si dreapta, recomandat acelasi profil pe toate 4
  • anvelope conforme cu omologarea masinii, cu presiune adecvata in functie de incarcatura

Credinta populara este ca “merge si asa”, iar pentru o singura excursie cu masina nu este necesar sa fie schimbate anvelopele. Nimic mai departe de adevar, iar riscurile la care va supuneti daca va aventurati la drum cu un set de anvelope nepotrivite, sunt mari. O se enumeram ce efecte pot aparea:

  • explozii sau defectiuni grave

Daca circulati cu anvelope ce au galme sau deformari pronuntate pe flanc sau pe suprafata de rulare, sunteti supusi la riscul unei explozii in orice clipa. Riscul este valabil in special in cazul in care masina este incarcata cu bagaje si pasageri si rulati cu viteza ridicate. Un astfel de pericol trebuie luat in considerare, putand ruina tot concediul.

  • uzura intensa

Daca aveti anvelope nepotrivite sezonului, cauciucuri de iarna montate vara de exemplu, o sa uzati mult mai intens profilul cauciucului. Timpul de franare este mult mai lung si reactia la comenzi a masinii intarziata. Daca sesizati un pericol iminent si franati brusc, distanta poate fi marita cu pana la 3 m fata de cea normala. Asta poate face diferenta intre un accident si o situatie critica din care ati scapat.

  • riscul suspendarii talonului

Daca aveti profile diferite intre partea stanga si parte dreapta ale aceleeasi axa de rulare si un agent de circulatie constata diferenta, riscati sa aveti talonul suspendat pana cand montati acelasi profil pe ambele parti. Suspendarea talonului este valabila si in cazul in care agentul de politie constata o grosime mai mica de 1.6 mm pe 75% din suprafata profilului al anvelopei.

Exista prin urmare o serie de riscuri la care sunteti supusi daca plecati la drum cu anvelope nepotrivite pentru conditiile de condus, care nu respecta reglementarile in vigoare sau sunt intr-o stare precara. Alege sa conduci in siguranta si echipeaza-ti masina cu anvelope noi daca situatia o cere.



Ai masina pregatita pentru concediu?