Stiri Auto

Ai anvelopele de vara pregatite?

Iarna s-a terminat in sfarsit iar primavara a preluat controlul asupra intregii tari. Odata cu schimbarea fiecarui sezon, este important ca masina sa fie pregatita pentru noile conditii de drum si temperaturi. O schimbare importanta o reprezinta montarea unor anvelope vara potrivite, care sa mareasca performantele masinii si sa permita o folosire intensa pe perioada verii.

Majoritatea soferilor tind sa intarzie cat mai mult schimbarea setului de anvelope, motivand ca cele de iarna pot fi folosite fara probleme si pe perioada sezonului cald. Acest motiv este complet fals si bazat pe argumente incomplete. Profilele de iarna sunt nesigure cand sunt folosite vara si vin cu dezavantaje. Multi soferi se intreaba cand mai exact trebuie schimbate anvelopele si dupa ce prag nu mai sunt rentabile cele de iarna. Raspunsul este, dupa pragul termic de 7 grade celsius in sus. Cand temperatura exterioara medie creste peste 7 grade, este recomandat de catre experti sa montati un set de cauciucuri de vara potrivit noilor conditii meteo. Ce se intampla daca nu faceti acest schimb:

Dezavantajele condusului cu anvelope nepotrivite

  • uzura prematura

Anvelopele de iarna sunt construite dintr-un cauciuc moale, conceput special sa reziste la temperaturi scazuta, care nu ofera o sustinere necesara condusului la grade cu plus. De aceea anvelopele de iarna se uzeaza mult mai intens cand sunt folosite vara si necesita schimbare din timp.

  • performanta scazute

Datorita lipsei de aderenta, masina va necesita o distanta mai lunga pentru a frana si o distanga mai lunga pentru a accelera. De asemenea, motorul va folosi mai multa putere pentru a se deplasa iar sistemul de franare va fi folosit mai intens pentru a stopa complet.

  • siguranta scazuta

Aderenta scazuta face ca masina sa fie instabila in timpul virajelor stranse si nu numai. In cazul unei franari de urgenta, din cauza unui obstacol iminent, distanta de franare poate fi marita cu pana la 3m in cazul unor anvelope nepotrivite. In cazul unei situatii extreme cand sunteti nevoiti sa franati rapid, acea diferenta de 3m reprezinta distanta intre un accident sau o situatie extrema din care scapati

Nu minimizati importanta unui set de cauciucuri de vara potrivite asupra performantei si sigurantei masinii. Trebuie sa aveti in vedere starea lor cand le montati, atentia trebuie indreptata in special asupra flancului unde in timp datorita uzurii poti aparea galme sau rupturi. Montati doar anvelope de vara in stare de rulare buna, pentru a evita eventuale neplaceri sau accidente.



Ai anvelopele de vara pregatite?