Stiri Auto

Acvaplanarea – pericolul acestei luni

Inainte de venirea sezonului cald, exista o perioada in care precipitatiile sub forma de ploaie si lapovita sunt abundente si suprafata de condus este acoperita in proportie ridicata de apa sau umezeala ce impiedica contactul direct cu asfaltul.

Aceasta situatie modifica foarte mult dinamica condusului iar riscul de acvaplanare este marit considerabil, indiferent daca aveti anvelope vara sau anvelope iarna montate pe masina. Ce inseamna acvaplanare?

Fenomenul este descris ca fiind situatia in care un strat de apa major este prezent intre anvelopa si suprafata de condus, facand astfel ca masina sa piarda contactul cu asfaltul. In aceasta situatia manevrele de viraj raspund cu greutate, pierzandu-se cu usurinta controlul masinii si riscul de accident fiind marit considerabil.

Riscul de acvaplanare este marit considerabil cu cat precipitatiile sunt mai abundente. Setul de anvelope au un rol crucial in evitarea acestui risc, iar starea lor influenteaza puternic siguranta si calitatea condusului.

Cum se poate evita acvaplanarea

  • montati doar anvelope in stare buna

Nu se recomanda sa montati pe masina uzate pana aproape de martorul de uzura sau fara un strat important de banda de rulare. Capacitatea anvelopei de a elimina apa de pe suprata de contact este data si de inaltimea profilului. Cu cat este mai uzat profilul, cu atat apa va fi eliminata mai greoi si riscul ca avaplanarea sa apara este marit

  • verificati constant presiunea anvelopelor

Daca circulati cu presiunea mai joasa sau peste cea recomandata, amprenta la sol a cauciucului va fi influentata negativ si performanta oferita nu va fi maximizata. Verificati constant presiunea anvelopelor, in special inainte sa plecati la un drum de lunga durata.

  • verificati constant geometria masinii

Este important sa aveti o geometrie perfecta a rotilor, astfel incat uzura sa fie uniforma si mersul masinii sa fie echilibrat. Daca constatati o uzura prematura doar pe o latura a cauciucului, se recomanda sa faceti geometria masinii astfel incat mersul autoturismului sa nu fie afectat

  • verificati starea flancului

In timp pot aparea microfisuri pe flancul anvelopei sau din cauza socurilor puternice, galme sau chiar rupturi in janta. Se recomanda sa faceti o verificare la o vulcanizare daca starea anvelopelor este conforma si nu prezinta riscul de explozii sau greutatea este echilibrata conform cerintelor.

Dupa ce ati atestat starea masnii si a setului de cauciucuri vara ca fiind corespunzatoare, adaptati viteza la conditiile meteo si de drum.



Acvaplanarea – pericolul acestei luni