Stiri Auto

8 sfaturi in pregatirea autoturismului inaintea plecarii in vacanta

Anotimpul verii este ideal pentru a calatori. Si cu toate ca sunteti nerabdatori de a ajunge la destinatia favorita, acordati totusi cateva minute in verificarea starii autoturismului dumneavoastra. Va propunem 8 sfaturi pe care le puteti pune in aplicare pentru evitarea eventualelor incidente.

Asigurati-va ca totul este in regula inainte de a pleca in vacanta. De asemenea, verificati daca anvelopele se afla intr-o stare buna. Magazinul online AnvelopeMAG.ro va asteapta cu o gama variata de anvelope vara si anvelope all-season. Garantia acordata de catre producator este de minim 2 ani iar de la doua bucati in sus, livrarea este gratuita.

  1. ANVELOPELE

Verificarea starii anvelopelor este esentiala, deoarece reprezinta singurul punct de contact dintre autoturismul dumneavoastra si drum; acest contact intre o anvelopa si carosabil are de regula dimensiunea unei carti postale/vederi.

Starea generala a anvelopelor

Verificati cu atentie starea flancurilor anvelopelor, in cautarea de eventuale fisuri, rupturi sau inceput de boalfa. Aceste deteriorari pot aparea in timp in functie de conditiile meteo, durata de voata a anvelopelor, carosabilul pe care s-a circulat, etc.

Starea de uzura a cauciucurilor

Toate anvelopele moderne care se respecta vin cu indicatori ai nivelurilor de uzura. Anvelopele trebuie sa prezinte o inaltime a canelurilor de cel putin 1,6mm pe toata circumferinta.

Daca anvelopa se afla sub acest nivel de uzura, atunci anvelopele trebuiesc schimbate, pe langa faptul ca devine ilegal sa circulati cu ele.

Retineti faptul ca la atingerea a 50% din uzura anvelopelor, acestea incep sa-si piarda din performante, precum aderenta cu solul.

Verificati starea rotii de rezerva

In caz de nevoie, roata de rezerva poate fi foarte utila, asa ca verificati daca aveti ceea ce va trebuie; daca nu, va puteti echipa cu un kit de reparatii, un spray anti-intepaturi

Presiunea anvelopelor

Este recomandat sa verificati presiunea anvelopelor atunci cand acestea sunt reci, respectiv nu ati circulat. In momentul cand verificati presiunea in timpul calatoriei, cu alte cuvinte cand anvelopele sunt calde, trebuie sa calculati cu cca. 0,3 bari mai mult decat recomandarile constructorului vehiculului dumneavoastra

O presiune corespunzatoare faciliteaza economia de combustibil si evitarea uzurii premature a anvelopelor.

Ca informatie suplimentara, o anvelopa super-gonflata cu 20% se traduce prin reducerea cu aproximativ 10.000 de km in longevitatea exploatarii.

  1. NIVELUL ULEIULUI

Uleiul este cel mai importat factor in protejarea motorului si o exploatare cat mai indelungata a acestuia, asa ca va recomandam sa urmariti in mod constant nivelul acestuia cu ajutorul jojei speciale. Aceasta verificare a nivelului se face atunci cand motorul este rece. Nivelul ideal este mijlocul dintre cele doua crestaturi de pe joja, dar atat timp cat nu este depasit nivelul crestaturilor in sus sau in jos, totul este in regula.

  1. LICHIDUL DE RACIRE SAU ANTIGELUL

Lichidul de racire este foarte important de asemenea pentru a pastra temperatura motorului in parametri optimi. Se verifica vasul special, si, similar ca la ulei, nivelul lichidului de racire trebuie sa fie intre cele doua marcaje de pe vas.

  1. LICHIDUL DE SPALARE PENTRU PARBRIZ

Pentru o buna vizibilitate in timpul condusului, verificati ca nivelul lichidului de parbriz sa fie completat, astfel incat sa aveti in permanenta parbrizul curat. Se recomanda ca vara sa achizitionati un lichid cu proprietati anti-insecte.

  1. STERGATOARELE DE PARBRIZ

Pentru garantia unei bune vizibilitati pe timp de ploaie, verificati starea stergatoarelor. Un fenomen ce apare des la stergatoare, este ruperea partiala a lamelei de cauciuc care se afla in contact cu parbrizul, iar atunci acele zone nu vor fi sterse corespunzator. O medie de utilizare a unui stergator de parbriz este undeva la 6 luni.

  1. KITUL DE SIGURANTA

Acest kit trebuie sa fie prezent in permanenta in vehiculul dumneavoastra si trebuie sa cuprinda:

- Triunghi de avertizare

- Vesta galbena

- Etiloscop

- Stingator de incendiu (atentie la data de expirare, intre 5 si 10 ani in functie de model)

- Trusa de prim ajutor (dezinfectanti, bandaje...)

  1. SISTEMUL DE ILUMINARE

Starea farurilor si a stopurilor este esentiala si recomandam cu tarie sa aveti o cutiuta cu becuri de rezerva.

  1. SARCINA DE INCARCARE A AUTOVEHICULULUI

Cand plecam in vacanta pentru un sejur ceva mai prelungit, avem tendinta de a ne lua cu noi mult mai multe obiecte decat este necesar, asa ca trebuie avut grija la incarcarea excesiva a portbagajului masinii dumneavoastra. Aceasta sarcina marita se traduce printr-o distanta de franare mai lunga si un consum marit de combustibil.

Va sfatuim sa plecati in vacanta doar cu ce va este util. Nu puneti bagaje pe bancheta din spate, deoarece, in cazul unui impact, acestea se transforma in proiectile periculoase.

Sunteti gata de drum! Va uram vacanta placuta si nu uitati sa va opriti odata la doua ore pentru o pauza.8 sfaturi in pregatirea autoturismului inaintea plecarii in vacanta