Raliuri

Regele s-a intors! Victorie monumentala pentru Sebastien Loeb in Raliul Monte-Carlo. Campionul mondial Sebastien Ogier lovit de ghinion in ultima zi!

Sursă foto: https://twitter.com/MSportLtd/

Noua era hybrid din Mondialul de Raliuri (WRC) a debutat cu o batalie epica intre cei doi titani ai acestei discipline din elita motorsportului, Sebastien Ogier si Sebastien Loeb.

Revenit in WRC doar pentru aceasta etapa inaugurala din 2022, Sebastien Loeb a castigat pentru a opta oara in cariera Raliul Monte-Carlo si prima data dupa noua ani de la ultimul sau succes in Principat.

La volanul unui model Ford Puma al echipei M-Sport si cu un nou navigator in persoane lui Isabelle Galmiche, Loeb l-a invins pe conationalul sau Sebastien Ogier de la Toyota pentru 10.5 secunde.

Ogier a inceput ziua finala cu un avans de 21.1 secunde care parea suficient pentru a-i asigura acestuia a 9-a victorie din cariera in Raliul Monte-Carlo.

Patru speciale au fost programate in ziua finala de duminica, iar in prima dintre acestea Loeb reusea sa recupereze 1.1 secunde, in conditiile in care Ogier a mizat pe cartea prudentei.

Ogier a raspuns in proba speciala cu numarul 15, cand a semnat al doilea timp si a pus alte 4.6 secunde in fata lui Loeb, doar al saselea la oprirea cronometrului.

Ogier lovit de ghinion

In speciala a 16-a, penultima a raliului, Ogier a suferit o pana la roata stanga fata si a pierdut nu mai putin de 34.1 secunde in raport cu Loeb.

Alsacianul prelua conducerea raliului pentru un avans de 9.5 secunde, cu o speciala ramasa din cele 17 programate.

Penultimul la startul specialei de 14.2 kilometri, Ogier a anticipat plecarea in speciala, pe romaneste a furat startul, si s-a ales cu o penalizare de 10 secunde.

Loeb a mers prudent si a incheiat speciala mai lent cu 9 secunde in raport cu Ogier. Fara penalizarea de zece secunde Loeb ar fi castigat Raliul Monte-Carlo pentru doar jumatate de secunda.

In ierarhia oficiala Loeb a incheiat cu 10.5 secunde in fata lui Ogier, egalandu-l pe acesta la numarul de victorii in legendarul raliu din Monaco.

Podiumul a fost completat de irlandezul Craig Breen (Ford), ajuns la sosire cu o intarziere de 1:39.8 fata de Loeb.

Ajuns in Raliul Monte-Carlo dupa ce a pilotat doua saptamani in Dakar si fara prea multe zile de test in picioare cu noul model Rally1 Hybrid, Sebastien Loeb demonstreaza, fara doar si poate, ca ramane cel mai mare pilot de raliuri din toate timpurile.

Pentru moment aceasta a fost apritia singulara a lui Loeb in sezonul 2022. Nici el nu stie ce va urma, daca va urma vreo alta aparitie.

In varsta de 47 de ani, Loeb a castigat de noua ori Campionatul Mondial de Raliuri alaturi de constructorul Citroen, ultima titlu datand din 2012.

De atunci a mai avut aparitii sporadice alaturi de Citroen si Hyundai.

Pentru Loeb victoria obtinuta in 2022 la Raliul Monte-Carlo este a 80-a din cariera in WRC.



Regele s-a intors! Victorie monumentala pentru Sebastien Loeb in Raliul Monte-Carlo. Campionul mondial Sebastien Ogier lovit de ghinion in ultima zi!