Raliuri

Raliul Monte-Carlo: Lider surpriza dupa prima zi, Kubica impresionant, dezastru pentru Hyundai

Noul sezon in Campionatul Mondial de Raliuri (WRC) a debutat, joi, pe soselele din Principatul Monaco, iar vremea schimbatoare a contribuit din plin la asigurarea spectacolului.

Francezul Sebastien Ogier (Volkswagen) a deschis drumul din postura de campion mondial, dar s-a dovedit neinspirat cu alegerea pneurilor slick super-soft si avea sa piarda timp enorm inca de pe prima speciala a Raliului Monte-Carlo.

Surpriza a venit din partea polonezului Robert Kubica, noul pilot al echipei M-Sport Ford, fostul pilot de Formula 1 semnand cele mai bune rezultate pe primele doua speciale. Kubica I-a luat 19.1 secunde lui Ogier pe prima speciala si 14.3 secunde lui Brian Bouffier, de asemenea echipieri la M-Sport Ford.

Pe a doua speciala a zilei Kubica l-a invins cu 4.6 secunde pe finlandezul Jari-Matti Latvala de la Volkswagen si se distanta in fruntea ierarhiei la peste jumatate de minut in fata lui Ogier.

Prima bucla a zilei avea sa-l gaseasca insa la conducere pe Bouffier, pilot care a ajuns in prima pozitie datorita inspiratiei de care a dat dovada in alegerea pneurilor. In conditiile de vreme schimbatoare alegerea gumelor de concurs s-a dovedit o loterie, iar Bouffier a tras lozul cel mare. Francezul a montat un pneu de iarna pe fata si un altul pe spate, iar strategia a dat roade si i-a adus un avans de 13.6 secunde la general in fata britanicul Kris Meeke, noul pilot al celor de la Citroen.

Dupa-amiaza toti pilotii din frunte au invatat lectia si au mers pe gume de iarna obtinand astfel aderenta optima pentru un pilotaj sigur. Latvala a fost cel mai rapid in aceste conditii in speciala a 4-a si finlandezul revenea in topul 10 la general.

Ultimele doua speciale ale zilei inaugurale au fost castigate de campionul mondial Ogier, care astfel a mai spalat din evolutia modesta de pe primele trei speciale.

Pentru echipa Hyundai revenirea in WRC a fost una dezastruoasa, principalele doua echipaje abandonand dupa primele sase speciale. Belgianul Thierry Neuville a iesit din competitie dupa o iesire in decor in prima speciala, iar spaniolul Dani Sordo s-a retras cu probleme mecanice pe drumul de legatura dintre specialele cinci si sase.

Rezultate dupa prima zi in Raliul Monte-Carlo:

 1. Bryan Bouffier    M-Sport Ford  1h25m36.6s
 2. Kris Meeke      Citroen    +38.8s
 3. Robert Kubica     M-Sport Ford  +39.5s
 4. Sebastien Ogier    VW       +47.3s
 5. Mads Ostberg     Citroen    +1m20.7s
 6. Elfyn Evans      M-Sport Ford  +1m38.6s
 7. Jari-Matti Latvala  VW       +2m20.8s
 8. Mikko Hirvonen    M-Sport Ford  +2m46.9s
 9. Andreas Mikkelsen   VW       +4m06.2s
10. Olivier Burri     Burri Ford   +4m47.4s


Raliul Monte-Carlo: Lider surpriza dupa prima zi, Kubica impresionant, dezastru pentru Hyundai