Motorsport

Porsche castiga dramatic cursa de 24 ore de la Le Mans

Constructorul german Porsche si-a trecut in cont o victorie putin asteptata in celebra cursa de 24 de ore de la Le Mans, dupa ce rivalii de la Toyota au avut probleme tehnice in ultimele cinci minute.

Toyota pilotata de japonezul Kazuki Nakajima, si la volanul careia mai urcasera Anthony Davidson si Sebastian Buemi, s-a oprit chiar pe linia de start/sosire in fata boxelor cand ceasul arata mai putin de cinci minute pana la finalul celor 24 de ore.

Prototipul Porsche cu numarul 2 pilotat de Neel Jani, Romain Dumas si Marc Lieb a preluat conducerea chiar la intrarea in ultimul tur si a primit steagul in patratele pentru o victorie memorabila.

Japonezii de la Toyota preluasera conducerea imediat dupa startul de sambata si i-au tinut pe nemti la respect pana aproape de final cand a intervenit neprevazutul.

Cu zece minute inainta finalului Toyota cu numarul 5 avea un minut si 24 de secune avans fata de Porsche, insa la intrarea in ultimul tur Nakajima a fost obligat sa opreasca chiar in fata boxelor. Ulterior a repornit si a completat ultimul tur in 11 minute, peste timpul ideal de sase minute pentru a fi clasat.

In aceste conditii, locul doi a revenit celuilalt prototip Toyota din cursa, iar Audi a promovat pe podium cu unul dintre modele pastrand recordul de podiumuri pentru fiecare editie de la debutul consemnat in 1999.

Modelul Signatech Alpine pilotat de Nicolas Lapierre, Stephane Richelmi si Gustavo Menezes a obtinut victoria la clasa LMP2, in timp ce Ford s-a impus cu spectaculosul model GT la revenirea in competitie la categoria GTE Pro. O victorie adusa in fata italienilor de la Ferrari, care insa au castigat categoria GTE Am.

Startul editiei cu numarul 84 la Le Mans a fost dat de celebrul actor american Brad Pitt, iar primele 50 de minute s-a concurat sub Safety Car din cauza ploii si a pistei ude.

Ordinea la finalul celor 24 de ore de la Le Mans:



Porsche castiga dramatic cursa de 24 ore de la Le Mans