Motociclism

Marc Marquez, cel mai tanar cvadruplu campion mondial la MotoGP

Spaniolul Marc Marquez si-a trecut in palmares, duminica, al patrulea titlu mondial din cariera la clasa MotoGP a Motomondialului de Viteza.

Marquez a incheiat pe trei in Marele Premiu al Valenciei de pe Ricardo Tormo, insa a trecut prin mari emotii dupa o iesire in decor care ii putea provoca ratarea titlului.

Aflat in pole position, Marquez a condus plutonul imediat dupa start, in timp ce Dovizioso, in a treia linie la start, ajungea pe cinci dupa doua tururi in care s-a chinuit sa-si gaseasca ritmul.

Schimbare de lider in turul 3 cu francezul Johann Zarco in fata pilotilor de la Honda, Marquez si Pedrosa. Un moment de ezitare din partea lui Marquez, care a intors capul intr-un viraj si a fost depasit fara ezitare.

Blocat in spatele coechipierului sau Lorenzo vreme de 12 tururi, Dovizioso a primit o mana de ajutor de la boxe. Inginerii de la Ducati i-au sugerat lui Lorenzo sa-l lase pe Dovi sa treaca printr-un mesaj codat.

Tentativa de depasire a lui Zarco de catre Marquez cu 10 tururi inaintea finalului, pilotul de la Yamaha Tech 3 reusind sa-si apere cu succes pozitia. In continuare Dovizioso ramanea blocat in urma lui Lorenzo si vedea cum se indeparteaza de titlul mondial.

Eroare majora din partea lui Marquez care, dupa ce l-a depasit pe Zarco, a ratat perioada de franare la capatul liniei drepte de start/sosire. Marquez a iesit pe pietris si in extremis a redresat motocicleta revenind pe circuit in spatele lui Dovizioso, rivalul la titlu.

Drama a continuat la Valencia si cu cinci tururi inaintea finalului Dovizioso a iesit in decor si a abandonat lasandu-i titlul mondial lui Marquez.

Lupta pentru victorie s-a dat pana pe ultima suta de metri intre Pedrosa si Zarco, spaniolul depasind la intrarea in ultimul tur. Marquez a completat podiumul obtinand al patrulea titlu mondial la MotoGP.

In varsta de 24 ani, Marquez este cel mai tanar cvadruplu campion mondial la clasa regina. In fata pilotului spaniol sunt clasati doar Giacomo Agostini (8 titluri mondiale), Valentino Rossi (7) si Mick Doohan (5).



Marc Marquez, cel mai tanar cvadruplu campion mondial la MotoGP