Motociclism

Jorge Lorenzo, noul campion mondial al clasei MotoGP

Spaniolul Jorge Lorenzo s-a încoronat, duminica, pentru a doua oara în cariera campion mondial la clasa MotoGP a Campionatului Mondial de Motociclism viteza dupa ce s-a clasat pe locul doi în Marele Premiu al Australiei.

Cursa desfasurata pe traseul de la Phillip Island a fost câstigata de australianului Casey Stoner, campionul mondial din 2011 care si-a trecut în palmarest a sasea victorie consecutiva în fata propriilor sustinatori.

Pentru a doua oara în cariera lui britanicul Cal Crutchlow a urcat pe podium clasându-se pe locul trei la  Antipozi.

Dani Pedrosa, pilotul care îi contesta suprematia lui Lorenzo, a pornit bine din grila, dar chiar si asa în primul viraj Lorenzo s-a încadrat mai bine si a reusit sa ramâna la conducere.

În turul doi echipierul de la Yamaha se vedea depasit de Stoner, pilot care se va retrage din motociclism la finalul actualului sezon.

Pedrosa a mers la limita, a fortat în spatele lui Lorenzo si a gresit iesind în decor. În cele din urma echipierul de la Honda avea sa abandoneze si sa-i deschida calea lui Lorenzo pentru al doilea titlu cu Yamaha dupa cel cucerit în 2010.

Cea mai spectaculoasa batalie s-a dat pentru locul al treilea între Crutchlow, Andrea Dovizioso, Alvaro Bautista si Stefan Bradl, în timp ce mai în spate Valentino Rossi se lupta cu cehul Karel Abraham si Nicky Hayden pentru cea mai buna pozitie a unui model Ducati.

În cele din urma Rossi a terminat cursa pe locul 7 la peste jumatate de minut întârziere în raport cu Stoner. Din 2013 cel supranumit ”Doctorul” va reveni la echipa de uzina Yamaha, unde va fi coleg cu noul campion mondial Jorge Lorenzo.

Marc Marquez, campion mondial la Moto2

Cursa din Australia a consfintit si finalizarea luptei pentru titlul mondial la categoria intermediara Moto2. Spaniolul Marc Marquez a obtinut mult visatul titlu dupa ce s-a clasat pe trei în spatele lui Pol Espargaro si a lui Anthony West.

Cu o cursa ramasa de disputat pâna la finalul sezonului Marquez are un avans de 39 de puncte în fata lui Espargaro.

Din 2013 Marquez va concura la clasa MotoGP alaturi de Pedrosa în cadrul echipei de uzina Honda.

Cortese, campion pâna la capat

Germanul Sandro Cortese a sarbatorit cum se cuvine câstigarea titlului mondial în urma cu o saptamâna la Sepang prin câstigarea cursei de la Phillip Island.

Echipierul de la KTM s-a impus în fata portughezului Miguel Oliveira si a australianului Arthur Sissis.



Jorge Lorenzo, noul campion mondial al clasei MotoGP