Motociclism

Dovizioso obtine prima victorie in 2018 la MotoGP

Sursă foto: twitter.com/andreadovizioso

Sezonul 2018 al Motomondialului de viteza a debutat spectaculos in nocturna din Qatar cu o batalie intensa la clasa regina MotoGP.

Italian Andrea Dovizioso de la Ducati a obtinut victoria in fata spaniolului Marc Marquez de la Honda, in timp ce podiumul a fost completat de veteranul Valentino Rossi, echipierul de la Yamaha de uzina.

Francezul Johann Zarco de la Yamaha Tech 3 a condus cursa de la inceput si pana cu cinci tururi inaintea finalului, cand a inceput sa piarda din puterea motocicletei sale si s-a vazut inghitit terminand cursa abia al optulea.

Aceasta dupa ce Zarco se instalase la conducere in debutul cursei in lupta cu cele doua Honda de uzina pilotate de Marquez si Pedrosa. Multiplul campion mondial Rossi arbitra lupta de pe locul patru. Dovizioso pe locul noua imediat dupa start.

Sase piloti s-au desprins din pluton cu Zarco in continuare la conducere, urmat de Marquez si Rossi. Un alt italian, Danilo Petrucci, strangea diferenta si se apropia amenintator de Rossi in pozitia a patra, in timp ce Dovizioso ajungea pe sase cu 17 tururi inaintea finalului.

Rossi trecea in cele din urma de Marquez si se lansa in urmarirea liderului Zarco, in timp ce Petrucci contesta puternic pozitia a treia ocupata de Marquez. In cele din urma pe patru urca Dovizioso urmat de Crutchlow, cei doi depasindu-l in acelasi tur pe Petrucci, pilot care stabilea recordul de viteza in cursa (343 km/h).

Cu 12 tururi inaintea finalului Dovizioso il depasea pe Rossi si ajunge in pozitia a treia dupa Zarco si Marquez, pentru ca la finalul liniei drepte din faza boxelor in turul urmator sa treaca si de pilotul Honda.
Un plus de putere evident aratat de Ducati in special pe zonele de viteza de la Losail.

Zarco se desprindea usor in frunte cand mai ramaneau zece tururi pana la final, insa Marquez si Dovizioso nu renuntasera la gandul victoriei.

Cei doi treceau de francez pe zona de viteza de pe lunga linie dreapta din fata boxelor cand mai ramaneau doar cinci tururi pana la final. Rossi il depasea la randul sau pe Zarco, astfel ca pilotul de la Yamaha Tech 3 pierdea nu mai putin de trei locuri in doar cateva viraje.

Pana la final ordinea a ramas nemodificata, cu Dovizioso, Marquez si Rossi in primele trei pozitii in pofida sprintului incercat de Marquez pe ultima linie dreapta, cand aproape ca s-a lipit de roata spate a lui Dovizioso.

Diferenta oficiala intre primii doi clasati a fost de doar 27 de miimi de secunda.Dovizioso obtine prima victorie in 2018 la MotoGP