Formula 1

Victorie pentru Leclerc in Australia, Verstappen a abandonat

Sursă foto: Scuderia Ferrari Twitter

Pilotul monegasc Charles Leclerc a adus a doua victorie a sezonului pentru Scuderia Ferrari. Acesta s-a impus in Marele Premiu al Australiei cu plecare din pole position, toate tururile la conducere si cel mai rapid tur in cursa. Max Verstappen a abandonat pentru a doua cursa din trei din cauza unei probleme la monopostul Red Bull.

Leclerc a plecat fara eroare din pole position, primul pentru Ferrari La Melbourne din 2007. Acesta fost urmat de Verstappen si Hamilton, pilot care a castigat doua locuri in primul viraj.

Al 9-lea pe grila, Sainz a pierdut patru locuri imediat dupa start, iar in turul al doilea abandonat dupa o iesire in decor punand capat unui weekend dezastruos.

Cursa a fost neutralizata pana in turul 6 cu Safety Car in pista.

Doar zece tururi din cele 58 programate a rezistat Hamilton pe trei, acesta fiind depasit in virajul 9 de Perez.

Cei de la Alpine au dat startul intrarilor la boxe prin Ocon (18/58). Intre timp Leclerc ajunsese la 9 secunde in fata lui Verstappen.

Olandezul a schimbat si el de pe Medium pe Hard, iesind pe locul 7 chiar in fata unui duel incins intre Gasly si Alonso. Spaniolul a profitat si a trecut in fata francezului.

Hamilton si Russell au profitat de pit stopurile pilotilor de la Red Bull si ajungeau pe podium (22/58).

Pit stop pentru lider

Liderul Leclerc a schimbat si el in turul 23, pastrandu-si fara probleme prima pozitie. Peste 5 secunde avans fata de Verstappen la revenirea in pista pentru monegasc.

A doua neutralizare a aparut in turul 24, dupa ce Vettel (Aston Martin) a ramas blocat pe pista in urma unei iesiri in décor. Russell a intrat la boxe pe steag galben si a a pastrat locul trei in cursa, dupa Leclerc si Verstappen.

Restart ezitant pentru Leclerc (28/58), Verstappen fiind aproape de a trece la conducere in primul viraj. Dupa un tur pilotul Ferrari se distanta la 1.5 secunde si scapa pentru moment de presiunea campionului mondial.

Dezastru pentru Red Bull

Abandon aparut de nicaieri pentru Verstappen, locul doi, intr-un moment in care olandezul se lupta sa tina ritmul cu liderul Leclerc. Erau 5.5 secunde intre cei doi in momentul in care monopostul Red Bull a cedat.

Safety Car Virtual de care au profitat Alonso si Magnussen, piloti care au intrat pentru primul lor pit stop.

In ultima parte a cursei duelurile din pluton au tinut capul de afis, Stroll alegandu-se cu o penalizare de cinci secunde pentru manevre interzise pe linia de start/sosire in fata lui Bottas.

Leclerc a dictat ritmul in frunte, stabilind cel mai rapid tur in cursa pentru punctul bonus oferit (1:20.260).

Sergio Perez (Red Bull) si George Russell (Mercedes) au completat podiumul din Australia.

Pentru Russell este primul podium la Mercedes.

Au mai incheiat in puncte Lewis Hamilton (4), Lando Norris (McLaren), Daniel Ricciardo (McLaren), Esteban Ocon (Alpine), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Pierre Gasly (AlphaTauri) si Alexander Albon (Williams).

Acesta din urma a rulat pe hardurile de la start pana in ultimul tur, cand a schimbat pe softuri si a obtinut punctul pentru locul 10.

Bucuria de la Williams a fost uriasa pentru obtinerea primului punct din 2022. Aston Martin ramane singura echipa fara puncte.



Victorie pentru Leclerc in Australia, Verstappen a abandonat