Formula 1

Victorie in Canada pentru Max Verstappen la startul cu numarul 150 in Formula 1

Sursă foto: https://twitter.com/redbullracing/

Olandezul Max Verstappen a castigat pentru prima data in cariera Marele Premiu al Canadei, cursa revenita dupa trei ani in calendar.

Max Verstappen s-a impus pentru mai putin de o secunda in fata spaniolului Carlos Sainz de la Ferrari, pilot care a presat puternic in ultimele 15 tururi, dar ramane fara victorie in Marele Circ.

Podiumul a fost completat de Lewis Hamilton de la Mercedes, septuplul campion mondial urcand doar pentru a doua oara in sezon intre primii trei la finalului unui Grand Prix.

Pentru Verstappen este a sasea victorie in noua curse desfasurate in 2022. Un succes prin care campionul mondial din urma cu un sezon isi consolideaza prima pozitie in ierarhia generala.

O cursa canadiana plina de suspans care a debutat cu Verstappen in pole position si veteranul Fernando Alonso de la Alpine in pozitia secunda la start.

Alonso avea sa fie depasit dupa doar trei tururi din cele 70 programate de conationalul Sainz.

Un Sainz care ajunge in premiera la conducere in turul 9 dupa primul pit stop programat pentru Vrestappen.

Spaniolul de la Ferrari a schimbat prima oara abia in turul 21, dupa ce abandonul lui Mick Schumacher (Haas) a provocat un Safety Car Virtual.

Verstappen revenea astfel la conducere cu Alonso inapoi pe doi, dar dublul campion mondial inca nu schimbase pneurile hard de la start.

Pentru a doua oara Sainz l-a depasit in lupta dreapta pe Alonso revenind pe doi in urmarirea lui Verstappen (22/70).

Lider al cursei cu un avans de 8-9 secunde in fata lui Sainz, Verstappen s-a plans de o degradara accentuata a pneurilor si a solicitat o a doua intrare la boxe.

S-a intamplat in turul 43 si astfel Sainz revenea pe prima pozitie in cursa.

Cu 25 de tururi pana la final diferenta dintre Sainz si Verstappen era de 10.4 secunde, insa era evident pentru toata lumea ca olandezul de la Red Bull era pilotul mai rapid dintre cei doi.

Abandonul lui Yuki Tsunoda (AlphaTauri) din turul 49 imediat dupa iesirea de pe linia boxelor a aruncat in aer finalul cursei.

Safety Car-ul a intrat in pista si plutonul s-a compactat in spatele lui Verstappen, pilot revenit la conducere dupa al doilea pit stop programat pentru Sainz.

Spaniolul de la Ferrari l-a presat incontinuu pe Verstappen, dar apararea campionului mondial din 2021 a ramas una impenetrabila si Sainz trebuie sa mai astepte pana la obtinerea primului succes in Formula 1.

Ordinea la finalul cursei din Canada:

  1.     Verstappen, Red Bull
  2.     Sainz, Ferrari
  3.     Hamilton, Mercedes
  4.     Russell, Mercedes
  5.     Leclerc, Ferrari
  6.     Ocon, Alpine
  7.     Alonso, Alpine
  8.     Bottas, Alfa Romeo
  9.     Zhou, Alfa Romeo
  10.     Stroll, Aston Martin


Victorie in Canada pentru Max Verstappen la startul cu numarul 150 in Formula 1