Formula 1

Vettel, victorie pentru Ferrari in Marele Premiu al Australiei

Sursă foto: twitter.com/scuderiaferrari

Calculele hartiei au fost rasturnate in prima cursa de Formula 1 din 2017, cu Sebastian Vettel castigator in fata celor doi piloti de la Mercedes in Marele Premiu al Australiei de la Melbourne. Plecat al doilea in cursa, Vettel a profitat de o strategie mai buna si l-a devansat pe Lewis Hamilton la prima si singura oprire pentru schimbul de pneuri. Ferrari nu mai castigase o cursa din 2015.

Startul cursei a fost amanat cu un tur din cauza unui monopost Toro Rosso care nu se pozitionase corect pe grila, astfel ca intrecerea s-a redus la doar 57 de tururi.

Desi se plansese prin radio de aderenta scazuta pe grila, Hamilton a pornit excelent la stingerea luminilor rosii, pastrandu-si prima pozitie in fata principalilor urmaritori.

In primele tururi Vettel a reusit sa se mentina in plasa liderului la mai putin de o secunda, insa pe masura intrarii pneurilor in temperatura liderul Hamilton a reusit sa devina mai rapid in comparatie cu rivalul direct de la Ferrari.

Singurul incident petrecut la start i-a avut protagonisti pe “vikingii” Marcus Ericsson (Sauber) si Kevin Magnussen (Haas). Iesiti in afara pistei intr-o zona de pietris, acestia au reusit sa revina in cursa.

Schimbarea liderului

Hamilton a cedat sefia dupa turul 17 prin intrarea prematura la boxe. Vettel trecea asadar la conducere cu un avans de peste 9 secunde in fata lui Bottas, in timp ce Hamilton revenea in cursa pe locul cinci in spatele lui Verstappen.

Sapte tururi mai tarziu a schimbat si Vettel, iar germanul de la Ferrari a revenit in cursa chiar in fata lui Verstappen si Hamilton in cel mai incins punct al cursei. O pozitie castigata asadar de cvadruplul campion mondial in duelul de la distanta cu Hamilton.

Strategii de la Mercedes l-au anuntat pe Hamilton de trecerea la planul B dupa pierderea primului loc in fata lui Vettel, timp ce favoritul local Daniel Ricciardo abandona in virajul 3 dupa un start ratat de sezon. Australianul de la Red Bull a iesit in decor in calificari, apoi a ratat startul cursei si a plecat de la boxe dupa doua tururi.

Depasirea cursei

Cu patru tururi inaintea finalului, in timp ce Vettel conducea detasat cursa in fata lui Hamilton, in lupta pentru ultimul loc in puncte Fernando Alonso de la McLaren a pierdut dintr-o lovitura doua locuri. Esteban Ocon si Nico Hulkenberg s-au aruncat ca niste fiare asupra spaniolului si l-au depasit pe acesta oferind o triplare de zile mari.

Ajuns pe locul 12, Alonso a acuzat o problema la suspensie si a abandonat cursa la boxe, dupa ce a tinut cu dintii de ultimul loc in puncte, al zecelea, aproape intreaga cursa.

Vettel, victorie

Plecat al doilea in cursa, Vettel a trecut primul linia de sosire obtinand a 43-a victorie din cariera. “Forza Ferrari, bravo baieti. Aceasta victorie este pentru noi toti”, a fost reactia campionului german.

Mercedes a completat podiumul cu Hamilton si Bottas, in timp ce la boxe Toto Wolff recunostea printre dinti ca strategia gruparii germane a fost total gresita.

Ordinea la final


sursa: Twitter.com/F1



Vettel, victorie pentru Ferrari in Marele Premiu al Australiei