Formula 1

Verstappen castiga la Sepang. Hamilton ii ia puncte lui Vettel

Max Verstappen a castigat, duminica, Marele Premiu de Formula 1 al Malaeziei cu depasirea lui Lewis Hamilton in debutul cursei. Sebastian Vettel, plecat ultimul, a incheiat pe patru si a limitat cat a putut mai mult daunele fata de Hamilton, liderul campionatului. Cursa a fost live text aici.

Pentru pilotul olandez de la Red Bull aceasta este doar a doua victorie din cariera, dupa ce in 2016 se impunea pe Circuit de Catalunia de la Barcelona.

Podiumul a fost completat de Lewis Hamilton si Daniel Ricciardo, pilot care a rezistat unui atac din partea lui Vettel lansat cu sapte tururi inaintea finalului.

Startul cursei

Dupa problemele pe care le-a avut Vettel in calificarile de sambata, ghinionul a lovit din nou Scuderia Ferrari si Raikkonen, al doilea pe grila de la Sepang s-a aflat in imposibilitatea de lua macar startul in cursa.

Hamilton a pornit excelent din grila si s-a instalat la conducerea intrecerii, urmat de Verstappen, Bottas si Ricciardo, in conditiile in care Vettel, ultimul la start, avansa deja patru locuri dupa doar cateva viraje.

Schimbare de lider dupa doar trei tururi din cele 56 programate, cu Verstappen in fata lui Hamilton dupa un atac la interior dupa linia dreapta de start/sosire. O manevra clasica din partea tanarului pilot olandez, in conditiile in care nici Hamilton n-a tinut cu dintii de prima pozitie.

Mai in spate Ricciardo incerca ceva similar asupra lui Bottas, dar finlandezul de la Mercedes a mai rezistat cateva tururi inainte de pierde si el pozitia a treia.

Vettel in ofensiva

Intre timp Vettel avansa pozitie dupa pozitie si ajungea in spatele lui Alonso, pilot care a rezistat in fata germanului dezlantuit.

Vettel si-a continuat ofensiva si in turul 21 ajungea deja pe cinci in spatele lui Bottas la 32 de secunde in spatele rivalului de la Mercedes.

Vettel a incercat o singura data, fara succes, depasirea lui Bottas, dupa care a renuntat si a intrat la boxe pentru primul schimb de pneuri. O intrare care a avut loc in turul 28, la un tur dupa ce oprise si Hamilton.

Ce nu a reusit pe pista, Vettel a obtinut prin jocul secundelor obtinute de mecanicii Ferrari. Germanul s-a plasat cu trei secunde in fata lui Bottas dupa intrarea finlandezului la boxe.

Vettel a continuat sa mearga la limita si in goana dupa prinderea lui Ricciardo, al treilea clasat, a corectat recordul circuitului in cursa, un record vechi din 2004 si care ii apartinea columbianului Montoya.

In turul 49 Vettel ajungea in trena lui Ricciardo si incerca depasirea acestuia la interior. O manevra respinsa de australian, dupa care Vettel a renuntat sa-l mai urmareasca pe pilotul Red Bull. Pneurile fata ale neamtului au cedat dupa un efort sustinut vreme de tururi la rand.

Incident dupa final

Imediat dupa trecerea liniei de sosire, in virajul 5, Vettel a avut parte de un incident mai putin intalnit. Tanarul debutant Stroll nu s-a uitat in oglinzi si a intrat direct in partea stanga spate a pilotului de la Ferrari.

Vettel a ajuns la boxe urca pe un monopost Sauber oferind o imagine celebra pentru Marele Circ, asa numita imagine "taxiul".



Verstappen castiga la Sepang. Hamilton ii ia puncte lui Vettel