Formula 1

Verstappen triumfa in templul vitezei de la Monza. Italienii si-au dat iar cu stangul in dreptul

Sursă foto: https://twitter.com/redbullracing/

Desi a plecat din pozitia a saptea pe grila de start, olandezul Max Verstappen n-a avut nicio problema in a castiga Marele Premiu al Italiei de la Monza. Un succes in urma caruia Verstappen si-a consolidat primul loc in clasament.

Pilotul de la Red Bull Racing mai face astfel un pas important spre cucerirea celui de-al doilea titlu mondial consecutiv.

Aflat in pole position, monegascul Charles Leclerc a incheiat doar al doilea la volanul monopostului Ferrari in cursa de casa pentru Scuderie.

O noua dezamagire mare pentru echipa italiana care nu gaseste resursele pentru a contracara superioritatea rivalilor de la Red Bull, chiar daca Ferrari a dominat in acest sezon sesiunile de calificari.

Ritmul de cursa al celor de la Red Bull alaturi de o strategie fara cusur ajuta echipa austriaca cu sediul in Marea Briteanie sa performeze la cel mai inalt nivel.

Italienii au comis-o si la Monza, chiar daca nu s-a intamplat in standul de comandat al Scuderiei sau la schimbul de pneuri.

Cu patru tururi inaintea finalului cursei s-a produs neutralizarea cursei din cauza abandonului care l-a avut in prim plan pe australianul Daniel Ricciardo de la McLaren.

Acesta a oprit monopostul intr-o zona periculoasa si astfel in pista a fost trimis Safety Car-ul.

Verstappen conducea in acel moment cu un avans linistitor de peste 17 secunde in fata lui Verstappen, iar fanii Scuderiei isi frecau mainile in perspectiva unui restart roata la roata intre olandez si Leclerc.

Doar ca din cele patru tururi ramase doua au fost pierdute pana cand un tractor a ajuns la locul monopostului abandonat de Ricciardo.

O intarziere nepermisa in conditiile in care pe alte circuite orice masina este evacuata in mai putin de un minut cu macarale amplasate din loc in loc tocmai pentru a facilita reluarea cursei in astfel de momente cruciale.

Nu s-a intamplat insa si la Monza, unde italienii si-au dovedit inca o data limitele in materie de gandire si strategie, Ferrari ratand o buna oportunitate de a ataca primul loc.

De suferit a avut si Carlos Sainz, pilot care a incheiat pe patru si care a ratat sansa contestarii pozitiei lui George Russell de la Mercedes. Acesta a completat podiumul.

Pentru Verstappen este a 30-a victorie din cariera si a 11-a din sezon.

Ordinea finala in puncte: 1 Verstappen, 2 Leclerc, 3 Russell, 4 Sainz, 5 Hamilton, 6 Perez, 7 Norris, 8 Gasly, 9 De Vries (debutant), 10 Zhou. Vedeti rezultatele complete aici.


Filmul cursei de la Monza

Leclerc a pornit din pole position, Verstappen doar de pe sapte din cauza unei penalizari.

2/53 Verstappen ajunge pe locul trei dupa patru depasiri in primul tur;

5/53 Verstappen il depaseste pe Russell si ajunge pe doi la 2.1 secunde in urma liderului Leclerc;

6/53 Start impresionant pentru Sainz, spaniolul ajungand pe 10 dupa un salt de opt locuri;

12/53 Abandon pentru Vettel. Apare un Safety Car Virtual. Liderul Leclerc intra la boxe si schimba pe anvelope medium. Monegascul ajunge pe locul trei in cursa;

26/53 Primul pit stop programat pentru liderul Verstappen. Noul lider redevine Leclerc cu un avans de 10 secunde fata de olandez.

34/53 Avansul lui Leclerc coboara la 7 secunde, moment in care monegascul schimba din nou trecand pe softuri pentru ultima parte a cursei. La revenirea in cursa pilotul Ferrari avea 20 de secunde in urma liderului Verstappen.

47/53 Abandonul lui Ricciardo provoaca aparitia Safety Car-ului.

48/53 Verstappen si Leclerc intra la boxe, ambii trecand pe softuri proaspete in asteptarea restartului.

53/53 Cursa s-a incheiat pe neutralizare, steagul in patratele fiind afisat de Giacomo Agostini, multiplul campion mondial de motociclism. Spectatorii italieni fluiera nemultumiti de deznodamant.



Verstappen triumfa in templul vitezei de la Monza. Italienii si-au dat iar cu stangul in dreptul