Formula 1

Un nou format de calificari va fi incercat in Formula 1

Sursă foto: https://twitter.com/AlphaTauriF1/

Organizatorii Marelui Circ intentioneaza sa testeze un nou format in calificari pentru reducerea costurilor in ceea ce priveste folosirea pneurilor.

Actualul format cu impartirea calificarilor in trei secvente (Q1, Q2 si Q3) este in vigoare din 2006.

In Q1 se angajeaza toti cei 20 de piloti de pe grila, primii 15 obtinand dreptul de a continua in Q2, dupa ce care cei mai rapizi zece piloti lupta pentru pole position in ultima secventa.

La doua Grand Prix-uri din 2023 organizatorii Formulei 1 vor incerca un regulament nou prin pastrarea celor trei parti din calificari.

Noutatea e data de folosirea diferentiata a pneurilor. Astfel, in Q1 toti piloti vor fi obligati sa foloseasca varianta dura (hard) a pneurilor, apoi in Q2 se va trece la varianta medie, pentru ca in Q3 sa se foloseasca pneurile soft, cu aderenta cea mai buna.

Organiaztorii F1 n-au mai umblat la formatul calificarilor de la sistemul eliminatoriu prin care cel mai lent pilot era scos din sesiune la fiecare 90 de secunde.

O idee care s-a dovedit un esec si la care s-a renuntat dupa doar doua curse in 2016.

Prin introducerea in 2023 a noului regulament se urmareste reducerea pneurilor folosite de fiecare echipa de la 13 seturi per weekend cum este in prezent la 11.

Pana atunci Marele Circ ajunge la finalul acestei saptamani in premiera la Miami.



Un nou format de calificari va fi incercat in Formula 1