Formula 1

Ultimele sase accidente grave din Formula 1 (video)

Dupa week-end-ul tragic de la Imola din 1994 in care au murit Ayrton Senna si Roland Ratzenberger, nici un  pilot un a mai decedat pe pista in Formula 1. Din 1994 si pana la accidentul lui Jules Bianchi, de duminca de la Suzuka, au mai fost insa sase incidente grave. Iata-le mai jos.

Karl Wendlinger - Monaco (1994)
La 11 zile dupa funestul Mare Premiu al Statului San Marino, Karl Wendlinger este victima intr-un accident serio la Monaco. Masina sa Sauber iese din tunel si loveste lateral barierele din sicana. La acea vreme masinile nu aveau protectie laterala la cockpit. Pilotul intra in coma din cauza unui eden cerebral si ramane 19 zile in coma. A revenit in F1 in 1995, insa nu si-a mai regasit capacitatile fizice, fiind inlocuit de Jean-Christophe Boullion.

Michael Schumacher - Marea Britanie (1999)
In lupta cu Mika Hakkinen (McLaren) pentru titlul mondial, Michael Schumacher si-a intrerupt sezonul la Silverstone. Germanul pierde controlul asupra masinii Ferrari in virajul Stowe si loveste frontal zidul. Accidentul, cauzat de o ruptura mecanica, il lasa pe Schumi cu piciorul drept rupt. Nu a mai putut lupta pentru titlu, a revenit aba la final de sezon pentru a incerca sa il ajute pe coechiperul Eddie Irvine, fara succes pentru irlandez. Schumacher a terminat acel sezon pe locul 5, ins Ferrari a luat titlul la constructori pentru a noua oara si pentru prima oara dupa 1983.

Robert Kubica - Canada (2007)
In turul 27 de la Grand Prix-ul Canadei din Montreal, Robert Kubica, la volanul BMW Sauber, atinge Toyota lui Jarno Trulli in linia dreapta de dinainte de viraj. Pierde eleronul, iar masina devine incontrolabila.  Decoleaza pe pista de pe un vibrator si loveste zidul de beton cu 230km/h, un soc de 75G. Kubica ramane prizonier in monopostul distrus aproape total, insa la spital scapa cu un traumatism cranian minor si cu o entorsa.

Felipe Massa - Ungaria (2009)
In a doua parte a calificarilor din Ungaria, o bucata din masina  Brawn a lui Rubens Barrichello se rupe si ii zboara in cap lui Felipe Massa. Brazilianul pierde controlul masinii Ferrari si loveste zidul de pneuri cu 190 km/h. Este dus la spital in stare grava, cu leziuni craniene si la ochiul stang. Iese din coma dupa doua zile, insa sezonul este termint si revine abia in 2010.

Mark Webber - Valencia (2010)
Mark Webber este intrebat si astazi cum a scapat din acel accident de la Valencia fara nici o rana. In turul 11, austalianul a decolat cu masina dupa un acrosaj cu Heikki Kovalainen. Masina Red Bull s-a invartit in aer, Webber s-a trezit cu capul in jos, a si lovit asfaltul cu casca. Insa nu a patit nimic.

Sergio Perez - Monaco (2011)
Pe circuitul de la Monaco, Sergio Perez a lovit lateral cu 250km/h zidul de dupa tunel. Se intampla in a treia parte a calificarilor. Mexicanul a lipsit doar la cursa din Monaco, revenind in urmatorea, cea din  Canada.



Ultimele sase accidente grave din Formula 1 (video)