Formula 1

Tensiune maxima in lupta pentru titlul din F1. Hamilton si Verstappen la egalitate de puncte inaintea ultimei curse dupa haosul din Arabia Saudita

Sursă foto: https://twitter.com/HondaRacingF1

Lewis Hamilton de la echipa Mercedes a castigat primul Grand Prix din istorie disputat in Arabia Saudita pe traseul stradal de la Jeddah langa Marea Rosie.

Plecat din prima pozitie a grilei de start, Lewis Hamilton l-a devansat pe olandezul Max Verstappen de la Red Bull dupa o cursa cu numeroase incidente, cele mai multe avandu-i drept protagonisti chiar pe cei doi rivali in lupta pentru titlul mondial.

In primele 17 tururi din cele 50 programate avusesera deja loc trei starturi de pe loc, ceea ce a tensionat si mai mult un Grand Prix apasat de miza luptei pentru titlul mondial.

Organizatorii au aratat in doua randuri stagul rosu, pilotii fiind nevoiti sa revina pe linia de start sosire din cauza incidentelor petrecute pe cel mai nou circuit din Formula 1.

Hamilton conducea cursa in fata coechipierului sau Valtteri Bottas cand, in turul 10, Mick Schumacher a pierdut controlul monopostului Haas si a lovit barierele exterioare in virajul 23.

Incidentul a dus la aparitia primului steag rosu in cursa, o neutralizare de care a profitat Max Verstappen, care a intrat la boxe si a schimbat pneurile fara sa piarda timp, in timp ce rivalii de la Mercedes au facut acelasi lucru dar pe steaguri galbene.

Reluarea cursei de pe loc l-a adus in prim plan pe Verstappen, olandezul infiltrandu-se cu mult sange rece pe interiorul primului viraj. Hamilton a fost obligat sa franeze pentru a evita coliziunea si a ajuns pe locul al treilea, fiind depasit de francezul Esteban Ocon de la Alpine.

Mai in spate si independent de duelurile pentru prima pozitie, Sergio Perez s-a atins cu Charles Leclerc, iar Nikita Mazepin l-a lovit in plin pe George Russell.

Pentru a doua oara cursa era oprita cu steag rosu, iar ordinea la restart a fost dictata la masa verde in cabina comisarilor de cursa.

Ocon a fost promovat in prima pozitie, cu Hamilton pe doi si Verstappen al treilea.

Olandezul a fost din nou incisiv la restartul din turul 17 profitand si de pneurile medium puse pe monopost, reusind depasirea lui Hamilton si mai apoi a lui Ocon.

Nu mai putin de trei neutralizari cu Safety Car Virtual au fost introduse intre tururile 28 si 36, dupa care Hamilton a ajuns in zona de atac DRS asupra liderului Verstappen.

Hamilton a incercat depasirea lui Verstappen pe linia dreapta de start/sosire, dar olandezul a franat tarziu si l-a scos pe britanic in exterior.

A urmat cel mai controversat moment al cursei, daca mai era loc pentru asa ceva. Verstappen a primit prin radio ordinul sa-i permita lui Hamilton depasirea pentru a nu risca o penalizare.

Olandezul a franat pe o zona de maxima acceleratie, iar Hamilton l-a acrosat in plin, dupa care Verstappen a apasat pedala acceleratiei cat a putut.

Momentul n-a scapat de vigilenta comisarilor si Verstappen a primit pana la urma o penalizare de cinci secunde.

In ultimul viraj al turului 43 Hamilton trecea in cele din urma de Verstappen pentru a pune pana la final un avans de zece secunde.

Lupta pentru ultima treapta a podiumului s-a dat pana pe ultimii metri intre Ocon si Bottas, castig de cauza avand pana la urma finlandezul de la Mercedes.

Inaintea finalei sezonului din Abu Dhabi, pe circuitul Yas Marina, Max Verstappen si Lewis Hamilton se afla la egalitate perfecta, fiecare avand cate 368.5 puncte.



Tensiune maxima in lupta pentru titlul din F1. Hamilton si Verstappen la egalitate de puncte inaintea ultimei curse dupa haosul din Arabia Saudita