Formula 1

Senna, legenda braziliana. Cifrele unei cariere impresionante

Fara doar si poate Senna a fost o legenda vie si a continuat sa fie o legenda chiar si dupa ce a trecut in lumea celo drepti. Stilul sau bataios si agresivitatea pe circuit de multe dusa la limita regulamentului au facut din Senna cel mai iubit pilot al epocii sale si poate din intreaga istorie a Formulei 1.

Pilotajul bazat pe filozofia ori la bal ori la spital i-a adus titlul mondial in 1990 dupa ce l-a scos pe coechipierul sau Alain Prost in primul viraj al cursei de la Suzuka. Senna era nemilos atunci cand se afla pe pista si urmarea doar victoria. Pentru brazilian locul doi nu exista. Senna era neinfricat si de la prima pana la ultima cursa alergata nu s-a dat inapoi de la nicio batalie.

Deja campion mondial in 1988, 1990 si 1991 alaturi de McLaren, Senna a inteles ca pentru a revendica din nou coroana suprema trebuie sa faca o schimbare si astfel pentru 1994 a mers la Williams-Renault, echipa care in 1992 si 1993 adusese titlurile mondiale pentru Nigel Mansell si Alain Prost.

Monopostul Williams a fost in perceptia lui Senna garantia succesului, mijlocul prin care poate ajunge din nou campion mondial, dar din nefericire acesta s-a transformat in propriul sau mormant.

Inainte de a fi pilot Senna era om si nu de putine ori si-a aratat afectiunea pentru tara natala Brazilia careia ii dorea un viitor stralucit pe harta marilor natiuni ale lumii. Senna a ramas om pana in ultimele sale ore de viata. Accidentul fatal suferit de austriacul Roland Ratzenburger in calificarile Marelui Premiu al Statului San Marino l-a determinat pe Senna sa-si exprime profundul regret pentru teribilul accident.

O zi mai tarziu ceasul rau a facut ca locul lui Ratzenberger sa fie luat pe circuitul mortii de la Imola de insusi Senna. 

Brazilianul conducea cursa in fata lui Michael Schumacher si avea mare nevoie de un rezultat pozitiv dupa in primele doua etape nu obtinuse nici macar un punct. Mergea la limita cand filmul carierei si vietii sale s-a rupt in virajul Tamburello.

Din acel moment Formula 1 nu a mai fost la fel. Marele campion Senna disparuse si o data cu el Formula 1 pierdea poate cel mai talentat si combativ exponent pe care l-a avut vreodata.

Cifrele lui Ayrton Senna in Formula 1:

161 de starturi

3 titluri mondiale (1988, 1990, 1991)

41 de victorii

80 de podiumuri

65 de pole position-uri

Cel mai tanar triplu campion mondial din istorie in 1991 la 31 de ani si 227 de zile

Cele mai multe curse conduse de la inceput si pana la sfarsit (19 la numar)

Cele mai multe starturi consecutive din prima linie a grilei (24 intre Marele Premiu al Germaniei 1988 si Marele Premiu al Australiei 1989)

Cele mai multe pole positionuri in cadrul aceluias Mare Premiu (de 8 ori in prima pozitie la San Marino)

Cele mai multe pole positionuri consecutive (8 intre Marele Premiu al Spaniei din 1988 si Marele Premiu al Statelor Unite 1989).



Senna, legenda braziliana. Cifrele unei cariere impresionante